Tehno - Nauka

Izgradnja naučno-tehnološkog parka i centralne zgrade Univerziteta u Novom Sadu

Potpredsednik Vlade za evropske integracije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić, predsednik Izvršnog veća AP Vojvodine Bojan Pajtić i predstavnici Univerziteta u Novom Sadu potpisali su danas Protokol o izgradnji naučno-tehnološkog parka i centralne zgrade tog univerziteta.

Đelić je istakao da su te dve investicije vredne 29 miliona evra i dodao da će za gradnju i opremanje savremenog objekta naučno-tehnološkog parka biti izdvojeno 20,5 miliona evra, od kojih je 11 miliona obezbedilo resorno ministarstvo iz kredita Evropske investicione banke, a preostalu sumu će dati pokrajina, Grad Novi Sad i Univerzitet.

Ovaj i slični projekti jesu pravi odgovor na “odliv mozgova” iz naše zemlje jer se na taj način stvaraju uslovi da se u okviru univerzitetskog kampusa formiraju kompanije koje će razvijati nove tehnologije i zapošljavati stručnjake, rekao je Đelić.

Pajtić je naveo da će Univerzitet u Novom Sadu do kraja 2012. godine dobiti ta dva značajna objekta u kojima će moći da se smesti više od 50 kompanija i da se u njima angažuje od 750 do 1.000 visokoobrazovanih kadrova i istraživača.

Nema razvoja bez novih tehnologija, naglasio je on i dodao da je važno ulaganje u fakultetski obrazovane ljude, koji treba da budu snažan zamajac u napretku naše privrede.

Leave a Reply