Tehno - Nauka

Japanska robot-devojka održala svoj prvi koncert

U Osaki univerzitetu, na čelu sa profesorom Hiroši Išiguru napravljen je robot Geminoid F, koji liči na devojčicu, u stanju je da napravi tajanstveni izraz na svom licu, govori i peva. Lice Geminoid F opremljen je sa 12-motornih pogona koji rade pod pritiskom vazduha i dozvoljavaju joj da oponaša ljudske izraze lica od 65 izraza. Robot može ne samo da se smeje, pomera obrve, pokreće usta i peva, nego i da reprodukuje glasove drugih ljudi.

Poznati dizajner robota smatra, da nije daleko dan kada će roboti prestati da se razlikuju od nas. Išiguro veruje da će jednog dana ljudi shvatiti da su prevareni od strane robota.

One thought on “Japanska robot-devojka održala svoj prvi koncert

  1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

    “Čovekolike robote grade i mnoge druge laboratorije u svetu pa se može očekivati da će u doglednoj budućnosti takvi roboti zaista pomagati ljudima u svakodnevnim poslovima”, pise na kraju teksta: http://www.voanews.com/serbian/news/2199851-robonaut-space-station-04-15-12-147499495.html.

    Ove reci, kao i reci u gornjem tekstu koji se odnosi na svojevrsnu “nadgradnju” u oblasti robotike, potkrepljuju moje uverenje da ce kako sada u eri masina, autmata i kompjutera, tako i “u doglednoj buducnosti takvi roboti zaista pomagati ljudima u svakodnevnim poslovima”; osloboditi ih od rada, preuzeti im radna mesta, zaposlenja i zarade; ukratko, stvarati sve vecu i vecu tehnolosku nezaposlenost; i, na kraju, dovesti do neizbezne i radikalne drustvene reforme.

Leave a Reply