Tehno - Nauka

Japanski stručnjaci za energetsku efikasnost u poseti Holcimu

U sklopu izrade Studije kojom se u Srbiji ispituje mogućnost uvođenja sistema upravljanja energijom, članovi tima koji učestvuje u njenoj izradi, predstavnici Japanske agencije za međunarodnu saradnju (Japan International Cooperation Agency – JICA), kompanije Tokyo Electric Power Company (TEPCO) i Mašinskog fakulteta u Kragujevcu, kao regionalog centra za energetsku efikasnost, obišli su danas fabriku cementa Holcim, u selu Popovac nadomak Paraćina.

Imajući u vidu da je Holcim, zbog prirode cementne industrije, veliki potrošač energije, ali i kompanija koja vodi računa o njenoj potrošnji, brine o životnoj sredini i lokalnoj zajednici, tim koji učestvuje na izradi ove studije prepoznao je i izabrao Holcim kao reprezentativnu kompaniju za istraživanje mogućnosti uvođenja sistema energetskog menadžmenta u industriji Srbije.

Veliko nam je zadovoljstvo što smo u mogućnosti da razmenimo znanje i iskustvo sa kolegama iz Japana i doprinesemo realizaciji jednog tako značajnog projekta za Srbiju. Pored toga što se unapređenjem energetske efikasnosti smanjuju proizvodni troškovi i povećava konkurentnost proizvodnje, ovaj projekat je od opšteg društvenog značaja, jer doprinosi očuvanju resursa kojima Srbija raspolaže.“, izjavila je ovom prilikom Jasminka Milošević, menadžer zaštite životne sredine u kompaniji Holcim (Srbija) d.o.o.

Energetska efikasnost i sa njom čvrsto povezana zaštita životne sredine spadaju među najvažnije oblasti koje Srbija u narednom periodu treba da prilagodi zahtevima Evropske Unije, kako u pogledu zakonske regulative tako i u pogledu primenjenih standarda, a pomenuta Studija predstavlja značajnu fazu tog procesa. Pored tima japanskih konsultanata, u njenoj izradi učestvuje Ministarstvo rudarstva i energetike, kao i Srpska agencija za energetsku efikasnost (SEEA) delujući kroz svoje regionalne centre.

Leave a Reply