Tehno - Nauka

Jedinica za spec. operacije USAF-a

Od ovog izdanja, i u nekoliko narednih, predstavićemo vam neke od mnogobrojnih specijalnih jedinica koje se nalaze u sastavu armija različitih zemalja. Ovoga puta reč je spec. jedinicama Američkog vazduhoplovstva – AFSOC-u

J edinice koje pripadaju komandi za spec. operacije američkog vazduhoplovstva (Air Force Special Operations Command – AFSOC) predstvljaju udarne snage ratnog vazduhoplovstva “na zemlji”. Ove jedinice predstavljaju jedine snage vazduhoplovstva koje se bore na kopnu. Naravno, tu su i druge kopnene jedinice koje prevashodno služe za odbrambene nameme, dok j-ce AFSOC-a “idu napred”.

Ove snage su podeljene u tzv. specijalne taktičke grupe (Special Tactics Group-STG), a jedna od njih je i 720. spec. taktička grupa koja je učestvovala (i dalje učestvuje) u operacijama u Afganistanu. Pripadnici ovih elitnih borbenih timova prolaze žestoku obuku, plivaju sa mornaričkim SEAL timovima, obučavaju se u padobranstvu sa Rendžerima, a taktičku obuku izvršavaju u kampovima Marinaca.

Osnovna namena AFSOC borbenih grupa je upad u neprijateljsku pozadinu i pretvaranje određenog terena u potpuno funkcionalne vazdušne baze – aerodrome (radi stvaranja vazdušnih mostova). U određenim situacijama radi se o frontalnim udarima, dok se u drugim situacijam jedinice upotrebljavaju za navođenje vazdušnih napada radi stvaranja breša u neprijat. teritoriji.

Vojna akcija u Afganistanu donela je AFSOC-u brojne mogućnosti upotrebe, u ratu protiv terorizma. Krejem prošle godine AFSOC spec. taktički timovi odigrali su veliku ulogu u preciznom navođenjuvazdušnih napada. Osnovno oruđe ovih jedinica je bio laserski obeleživač (SOFLAM – Special Operations Forces Laser Marker) kojim su se leserskim snopom obeležavali ciljevi na koje su precizno navođene bombe. Članovi timova su markirali uporišta terorista, kako bi ih uništili bez velikih žrtava na sopstvenoj strani. Uprkos njihovim vidljivim uspesima, ove elitne jedinice su ostale nepoznanica.

obuka

Ove jedinice se obučavaju u posebnom kampu u Americi, koji se nalazi u mestu Hurlburt Field. Inače, AFSOC predstavlja vazduhoplovnu komponentu intervidovske Komande za spec. operacije američke vojske (U.S. Special Operations Command). U vazduhoplovstvu (AFSOC-u) postoji 19 spec. taktičkih jedinica koji se nazivaju i “flajtovi” (flights). Svaki flajt se sastoji od 18 ljudi, koje još nazivaju “operatorima”, koji prolaze i borbenu obuku, osnovnu medicinsku obuku, ali i obuku koja im recimo omogućava prognoziranje vremenskih prilika.

Pet od ukupno 19 flajtova se neprekidno nalazi na zadacima širom zemaljske kugle, 365 dana u godini. Da bi efikasno odradili svoje primarne ciljeve pripadnici ovih snaga su obučeni za skokove sa padobranom, rad pod vodom (ronjenje), amfibijske operacije, kao i naravno za vođenje borbe u malim grupama. U ove jedinice se stiže iz drugih “običnih” kopnenih i vazduhoplovnih jedinica, nakon rigoroznih pregleda i selekcione obuke. U ovim jedinicama ima i ljudi koji prethodno bili u nekim drugim spec. grupacijama (Rendžeri, SEAL…).

Obuka za AFSOC “kontrolne” timove (CCT) traje napornih 18 meseci, gde polaznici usvajaju osnovna i napredna umeća namenjena spec. operacijama. Osnovni zahtevi koji se postavljaju pred ljudstvo su fizička, mentalna i emocionalna čvrstina. Za sada, u ove jedinice se ne primaju žene, iz razumljivih razloga.

oprema i oružje

S obzirom na raznovrsnost upotrebe ASFOC jedinice, naoružanje i oprema su vrlo različiti. ST operatorima na raspolaganju stoji dosta različitog lakog naoružanja, uključujući tu M9 (9mm) pištolj sa prigušivačem, sačmaricu Remington 870, bacač granata M203 (40mm), zatimu tu je karabin M4A1 kalibra 5,56mm SOPMOD i automat M249 kal. 5,56mm SAW (Squad Automatic Weapon).

Kao svaka prava prethodnica timovi “kontrolora” moraju biti osposobljeni i za uspostavljanje isturenih vazdušnih baza (aerodoroma). U skladu sa ovim zadacima, jedinice nose i odgovarajuću opremu, kao npr. Nikon Total Station survey set – džepna varijanta uređaja kontrolu sletanja-uzletanja. Takođe, u novoj eri kada glavna borbena sredstva čine bespilotne letelice i GPS vođene bombe, vrlo važan aspekt predstavlja i, predviđanje i prognoza meteo uslova, pa zato AFSOC jedinice nose sa sobom i meteo-opremu. Čak je ceo jedan skvadron (10. borbeni-meteo skvadron) odvojen za meteo osmatranja i distribuciju prikupljenih podataka letelicama u okruženju. 10. skvadron je opremljen ručnim uređajem Kestrel 4000, koji predstavlja celu meteo-stanicu u malom.

prevozna sredstva

AFSOC operatorima je jako bitna manevarska sposobnost, zato im je omogućeno da pri obavljanju borbenih zadataka koriste niz različitih brzih prevoznih sredstava; od brzih gumenih čamaca Zodiac F470 i motocikala do različitih terenskih vozila primenljivih u svim terenskim uslovima. Tu je i naravni, neizbežni Humvee, ovoga puta u Air Force varijanti sa dodatnim komunikacionim hardverom.

Možda najneuobičajeni deo opreme AFSOC jedinica predstavlja terensko vozilo, čija skraćenica znači “pacov” (RATT-Rescue All Terrain Transport). Na slici možete videti vozilo čiji je dizajn izveden iz komercijalnih buggy vozila, a koristi se od početka 90-tih godina. RATT je namenjen spašavanju i zdravstveno obezbeđivanju u terenskim i ratnim uslovima, a opremljen je svom neophodnom medicinskom opremom. Svako RATT vozilo nosi sa sobom vozača i dva bolničara, te 6 nosila koja omogućavaju brzu evakuaciju ranjenih.

Leave a Reply