Tehno - Nauka

Jedinstvene proteze za kičmene pršljenove

Sibirski naučnici su stvorili proteze za kičmene pršljenove, koje nemaju svetskih analoga.

Zajedničkim naporima Tomskog univerziteta (TDU) i Instituta za fiziku čvrstoće i poznavanje materijala (IFPM) uspešno je napravljen jedinstveni materijal zahvaljujući kojem implantant urasta u koštano tkivo i organizam pacijenta ga ne odbacuje.

Danas se u medicini uglavnom koriste metalne proteze koje ne odgovaraju u potpunosti ljudskom organizmu. Često nastaju komplikacije i upalni procesi koji zahtevaju dodatno lečenje i ponovne operacije. Ruski nou-hau omogućava izbegavanje svih ovih neprijatnosti, istakao je za „Glas Rusije“ jedan od autora izuma, stručnjak TDU Ales Bujakov:
Novina se sastoji u tome što je to keramička proteza koja je po svojoj građi identična koštanom tkivu. Ona ima poroznu strukturu i faktore rasta koji poboljšavaju regeneraciju koštanog tkiva prilikom urastanja. Zahvaljujući tome što je po građi bliska kostima, ona ne izaziva nikakve postopercione komplikacije i infekcije, samim tim nema potrebe za obavljanjem operacija radi vađenja implantanta ili njegove zemene.

Po podacima izumitelja proteze se pokrivaju specijalnim lekarskim preparatima koji olakšavaju njihovu ugradnju u organizam. Eksperimenti koje su obavili zajedno s kolegama iz Grčke dokazali su efikasnost tehnologije. Sad su napravljeni prvi prototipi kejdževa – tako se zovu veštački kičmeni pršljenovi. Da bismo se konačno uverili u njihova čudotvorna svojstva treba izvršiti testiranje na životinjama. Zasad su uspešno isprobani invitro – u laboratoriji na živim ćelijama. „To su ćelije, – objašnjava stručnjak, – od kojih nastaju ljudske kosti.“

Naučnici zasad nisu spremni da tačno kažu kad će se u arsenalu lekara pojaviti nove proteze. Ipak, računaju na to da neće morati dugo da se čeka. „Sva potrebna ispitivanja će biti završena u najskorijoj budućnosti,“ – tvrdi Ales Bujakov, – izum je već patentiran.“

Leave a Reply