Tehno - Nauka

Kako se frižider pretvara u – knjige za decu

“BiS Reciklažni centar”, operater za reciklažu elektronskog i električnog otpada, već drugu godinu za redom realizovao je akciju “Dani ekološkog opismenjavanja”, a povodom 8. septembra, Svetskog dana pismenosti. Akcija je podrazumevala učešće svih zainteresovanih pravnih lica iz Srbije.

Ovaj srpski recikler ovom akcijom želi da motiviše sve društveno odgovorne kompanije da pravilnim odlaganjem elektronskog i električnog otpada i očuvanjem prirodnih resursa Srbije – a povodom Svetskog dana pismenosti, obezbede knjige za seoske i školske biblioteke.

Naime, u zavisnosti od otkupljenih količina prikupljenog elektronskog i električnog otpada (EEO), “BiS Reciklažni centar” i kompanija koja je sakupila EEO, na ovaj način nabavljaju knjige za biblioteke.

Veletrgovina “NOVITAS” iz Šapca, javila se kao prva učesnica ovogodišnje acije “Dani ekološkog opismenjavanja” i to odmah po objavljivanju poziva za učešće. Sve do petka, 14. septembra, trajala je akcija prikupljanja elektronskog i električnog otpada a na inicijativu ove vodeće mačvanske veletrgovine.

– Reciklaža je kao magija, rekao je Bogdan Jorgović Pejić iz ”BiS Reciklažnog centra”, jer na ovaj način, rashodovane frižidere, klima uređaje, štampače… – pretvaramo ne samo u neophodne sekundarne sirovine: aluminijum, plastiku, bakar… – već i u knjige za decu koje poklanjamo bibliotekama.

Leave a Reply