Relax · Tehno - Nauka · Zanimljivosti

Kalifornija koristi struju sa krovova

Elektro-distributivna kompanija Edison Južna Kalifornija, koristiće sunce, kog u sunčanoj američkoj saveznoj državi Kaliforniji zaista ima, da osigura nove, dodatne količine toliko potrebne energije. Plan je vrlo jednostavan – na  krovovima brojnih poslovnih zgrada biće instalirani paneli kojima će biti prekriveno  više od pet kvadratnih kilometara  površine.

California's Governor Arnold Schwarzenegger
Arnold Schwarzenegger

Na jednom od tih krovova  guverner savezne države Kalifornija Arnold Schwarzenegger je i najavio početak realizacije tog projekta:

Kalifornija ima sunce, imamo znanje, tehnologiju i volju da ovu državu učinimo energetski nezavisnom, da postanemo prva američka savezna država energetski potpuno nezavisna i da istovremeno damo ogroman doprinos borbi protiv globalnog otpoljavanja. To se neće desiti preko noći, ali duboko u svom srcu znam da će se to dogoditi.“

Kalifornija, kada su u pitanju Sjedinjene Američle Države prednjači u nastojanjima na razvoju alternativnih energetskih izvora. Program instaliranja solarnih panela deo je cilja koji će omogućiti da Kalifornija i dalje ostane na na vrhu, istakao je takođe gospodin Schwarzenegger:

Ovaj program će nam pomoći da  postignemo svoj cilj, da 2010. godine 20 procenata energetskih potreba Kalifornije bude pokriveno iz obnovljivih izvora.

Solar panels like this will cover more than five square kilometers of rooftops across Southern California.
 

Predstavnici kompanija Edison saopštili su da će iz solarnih panela koji će biti postavljeni na više od stotinu krovova ”teći” 250 megavata električne energije, dovoljno da se snabde 160 hiljada domova.

 Predsednik John Fiedler, poređenja radi, kaže:.

To će biti jednako četvrtrini proizvodnje jednog od naših nuklearnih postrojenja, odnosno reč je o zaista bitnom doprinosu u oblasti proizvodnje elektro-energije.“

Kada solarni paneli budu postavljani na svim planiranim lokacijama, to će, kako tvrde u kompaniji Edison, biti najveći energetski izvor te vrste. Projekat će koštati, prema sadašnjim procenama,  857 miliona dolara.

Leave a Reply