Relax · Tehno - Nauka

Kalkulatori od recikliranih materijala

Kompanija Canon je danas potvrdila svoju posvećenost očuvanju životne sredine predstavljanjem novih modela “zelenih” kalkulatora. Tri nova kalkulatora, za čiju su izradu korišćeni materijali dobijeni recikliranjem delova Canon kopir aparata, predstavljaju poslednji korak u aktuelnom Kyosei programu za očuvanje životne sredine kompanije Canon, pokrenutom još 1988. godine.

“Kao prvi proizvođač kancelarijske opreme koji je primenio program reciklaže kertridža još 1990. godine, Canon je već dugo posvećen smanjivanju negativnih uticaja na životnu sredinu”, ističe Mogens Jensen, direktor kompanije Canon Consumer Imaging za Evropu. “Predstavljanje nove serije kalkulatora je samo mali korak ka jednom potpuno održivom proizvodnom programu. Nadamo se da ćemo, kroz stalno unapređivanje efikasne eksploatacije resursa, pokazati da je moguće da svi učesnici u industrijskoj proizvodnji postignu ravnotežu između poslovnih interesa i očuvanja životne sredine”.

LS-8TCG, HS-1200TCG i TS-1200TCG prave se od 100% recikliranih materijala, dobijenih iz prednjih i zadnjih plastičnih poklopaca sa korišćenih Canon kopir aparata, dok se pakovanja i uputstva za upotrebu prave od recikliranog papira u cilju što većeg smanjivanja količine otpada. Sva tri proizvoda koriste dvostruko napajanje – putem solarne energije i zamenljive baterije.

Kalkulatori su idealni za vladine ustanove, javne institucije i druge organizacije koje se pridržavaju politike nabavke ekoloških proizvoda. Ovi modeli ispunjavaju “zeleni” kriterijum ISO 14001 o upravljanju životnom sredinom. Ekološki osvešćeni pojedinci takođe će biti zainteresovani za ove kalkulatore, čije su osnovne karakteristike:

* LS-8TCG: Osmocifreni ručni kalkulator sa velikim LCD ekranom, funkcijom za izračunavanje poreza i funkcijom za konverziju valute
* HS-1200TCG: Dvanaestocifreni stoni kalkulator sa iskošenim LCD ekranom, funkcijom za izračunavanje poreza i funkcijom za konverziju valute
* TS-1200TCG: Dvanaestocifreni stoni kalkulator sa podesivim nagibnim LCD ekranom, funkcijom za izračunavanje poreza i funkcijom za konverziju valute

Zbog izuzetne posvećenosti kompanije Canon ovim proizvodima, svaki od njih dolazi sa trogodišnjom umesto sa standardnom, jednogodišnjom garancijom.

Inicijative za očuvanje životne sredine

Novi “zeleni” modeli kalkulatora kompanije Canon samo su jedna od mnogih stalnih inicijativa za očuvanje životne sredine, pokrenutih u okviru programa Faktor 2 ove kompanije. Navedeni program objedinjuje heterogeni skup komplementarnih inicijativa, čiji je cilj udvostručivanje efikasnosti očuvanja životne sredine u svom poslovnim grupacijama u odnosu na 2000. godinu. Prevedeno u brojke, cilj kompanije Canon je da emisiju CO2 do 2010. godine smanji na 50% nivoa iz 2000. godine, sa istom količinom proizvodnje.

Napori uloženi da se postigne ovaj cilj već daju opipljive rezultate: Canon kancelarijski proizvodi su vodeći uređaji na tržištu u smislu energetske efikasnosti, pa tako i-SENSYS laserski štampači troše 75% manje energije u odnosu na uređaje sa konvencionalnim sistemom za štampanje preko prenosnog valjka. Nedavno je Canon izabran za najbolju kompaniju u konkurenciji od 56 proizvođača robe široke potrošnje u pregledu poslovnih rezultata od strane neprofitabilne organizacije Climate Counts1.

Leave a Reply