Tehno - Nauka

Kapsula Dragon spojena sa svemirskom stanicom

Prva letelica jedne privatne kompanije uspešno je dopremila na Međunarodnu svemirsku stanicu gotovo pola tone neophodnih zaliha

Privatna teretna svemirska letelica Dragon uspešno je spojena sa Međunarodnom svemirskom stanicom na koju je donela pola tone zaliha, u okviru prvog zvaničnog leta za agenciju NASA.

Rano jutros astronauti na stanici prihvatili su kapsulu uz pomoć robotizovanog krana i spojili je sa stanicom. Komandant svemirske stanice Sunita Vilijams u šali je javila Kontroli misije u Hjustonu da je „zmaj ukroćen“, praveći aluziju na naziv kapsule Dragon što na engleskom znači „zmaj“.

Očekuje se da će kapsula ostati spojena sa stanicom oko dve i po nedelje.

Prema ugovoru sa američkom svemirskom agencijom NASA, vrednom milijardu i 600 miliona dolara, privatna kalifornijska kompanija Spejs eks obaviće još 11 prevoza zaliha do stanice. NASA u međuvremenu sarađuje sa pomenutom kompanijom u gradnji kapsula koje bi mogle da prevoze i astronaute.

Druga privatna firma koja sarađuje sa agencijom NASA, Orbital sajenses korporejšn, iz Virdžinije, trebalo bi da kasnije ove godine prvi put lansira svoju svemirsku letelicu Signus, uz pomoć takođe sopstvene rakete Antares.

Agencija NASA je prošle godine povukla iz upotrebe svoje orbitalne letelice tipa šatl.

2 thoughts on “Kapsula Dragon spojena sa svemirskom stanicom

  1. Aca

    Не знам ко (али знам зашто) Србима краде речи. Наиме, Драгон је српска реч. Ако ми не верујете, сетите се само израза: драконске мере.

  2. Zeljko

    Hahaha, Aco, nisam se skoro ovako nasmejao. Opasan smo narod mi Srbi, svi kradu od nas, sve potice od nas, mi smo i najstariji narod na svetu, siguran sam da vrlo snazno verujes u to :) Zao mi je sto cu ti srusiti sneska, ali izraz drakonske mere nema nikakve veze sa zmajevima vec sa atinskim zakonodavcem Drakonom koji doneo vrlo stroge zakone (po principu taliona – oko za oko, zub za zub – sto je primenjeno i u Dusanovom zakoniku kasnije, pa ni u tome nismo prvi ni najstariji, steta bas).

Leave a Reply