solar
Tehno - Nauka

Kina i EU postigli dogovor oko spornih solarnih panela

Privredna komora Kine za uvoz i izvoz mašina i elektronskih proizvoda i Evropska Komisija su postigli dogovor i pronašli rešenje u sporu za solarne panele.

„ Nakon nekoliko nedelja razgovora, konačno mogu da najavim da sam jako zadovoljan sa ponudom i cenom koju je predložio kineski izvoznik solarnih panela,” rekao je evropski komesar za trgovinu Karel De Guht u izjavi, pozivajći se na dogovor oko minimalne cene kineskog uvoza.

De Guht je tom prilikom naglasio i da je sledeći korak na njemu, u smislu prezentovanja ponude Evropskoj Komisiji.

solar

Kineska Privredna komora, u međuvremenu, saopštava da pozdravlja dogovor, koji „prikazuje pragmatičan i fleksibilan odnos obe strane, kao i mudrost da se reši problem.”

Sudeći prema rečima portparola kineske Privredne komore, Šena Danjanga, rešavanje ovog trgovinskog spora podstiče otvoren, kooperativni, stabilan i održiv razvoj Kine i Evropske Unije. On je još dodao da je Kina spreman da i dalje promoviše razmenu i saradnju sa Evropskom Unijom u oblasti fotonaponske industrije.

Kineska proizvodnja solarnih panela se učetvorostručila u periodu između 2009. i 2011. godine u odnosu na celu globalnu potražnju, a Evropska Komisija je optužila Kinu da svoje panele prodaje po ceni nižoj od proizvodne u Evropi.

Evropska Unija je odlučila, 4. juna, da privremeno uvede anti damping carinu na uvoz solarnih panela, ćelija i ploča iz Kine.

Leave a Reply