Tehno - Nauka

Kina lansirala na orbitu satelit za daljinsku detekciju

Satelit Jaogan-20 je napravljen u naučne svrhe, proučavanje zemaljskih i prirodnih resursa, procene prinosa poljoprivrednih kultura, kao i sprečavanja elementarnih nepogoda i minimizacije štete od njih.

 Kina je u subotu uspešno lansirala raketu-nosač „Čančžen-4S“ (Veliki pohod) sa satelitom za daljinsku detekciju Zemlje Jaogan-20 (Yaogan-XX), prenosi agencija Sinhua.
Lansiranje je obavljeno u subotu u 13.45 po lokalnom vremenu (09.45 msk) sa kosmodroma u provinciji Gansu na severozapadu Kine.

Satelit Jaogan-20 je napravljen u naučne svrhe, proučavanje zemaljskih i prirodnih resursa, procene prinosa poljoprivrednih kultura, kao i sprečavanja elementarnih nepogoda i minimizacije štete od njih. To je 190-to lansiranje rakete-nosača „Čančžen-4S“, precizira Sinhua.

U decembru 2013. godine se dogodilo neuspešno lansiranje sa kineskog kosmodroma satelita za daljinsku detekciju Zemlje visoke rezolucije „Cijuan I-03“ (projekat kineskih i brazilskih stručnjaka).

Kineski program osvajanja kosmosa počinje 08. oktobra 195. godine, kada je u Kini formirana Peta akademija ministarstva odbrane, koja se bavila razradom raketa. Do 2020. godine Kina planira da na orbiti izgradi svoju vlastitu kosmičku stanicu i formira kosmičku laboratoriju.

Leave a Reply