Tehno - Nauka

Kina zainteresovana za investiranje u oblasti energetike i visokih tehnologija u Srbiji

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Vuk Jeremić izjavio je danas u Pekingu da je Vlada Kine spremna da pruži punu podršku kompanijama iz te zemlje da investiraju u Srbiji, posebno u oblasti energetike i visokih tehnologija. Jeremić je nakon sednice Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju Srbije i Kine, u izjavi za agenciju Fonet, rekao da je kineska strana potvrdila dogovor o prvoj fazi obnove Termoelektrane „Kostolac“, kao i da je iskazala spremnost za realizaciju druge, mnogo veće faze, u skladu sa mogućnostima Srbije.

Ministar, koji je i kopredsedavajući Komitetu, rekao je da je na sastanku bilo reči i o nekoliko konkretnih projekata i investicija u oblasti energetike – reverzibilnim hidroelektranama “Bistrica” i “Đerdap 3”, kao i novom bloku Termoelektrane “Nikola Tesla”.

On je naveo da postoji mogućnost da u vrlo kratkom periodu dođe do transfera kineske tehnologije u ta postrojenja i ulaska kompanija iz Kine u njihovu vlasničku strukturu.

Jeremić je ukazao na to da je tokom sednice bilo reči i o početku proizvodnje visoke tehnologije u oblasti telekomunikacija i solarne energije, i dodao da bi to prvi veliki projekat investiranja u visoku tehnologiju u Srbiji, koja bi iz naše zemlje mogla da se izvozi u sve zemlje regiona i Evrope.

Prema njegovim rečima, kineska strana je izrazila i veliku zainteresovanost za rudnike i rudna bogatstva u Srbiji, kao i za transfer tehnologije, koji bi omogućio da se iz domaćih rudnika vadi veća količina rude nego sada.

Važna tema sastanka Mešovitog komiteta, napomenuo je Jeremić, bila i tekstilna industrija, jer je jedna velika kineska firma izrazila spremnost da u Srbiju prebaci svoju proizvodnju za evropsko tržište.

Ministar je istakao da bi dogovor o tome mogao bi da bude postignut već u narednih nekoliko nedelja i dodao da je Kina jedna od retkih država koja u aktuelnim uslovima ekonomske krize ima kapacitet da izdvoji značajnu količinu novca za finansiranje projekata.

Jeremić je najavio da će Srbiju uskoro posetiti guverner najbogatije kineske provincije Guandong, u kojoj su sedišta velikog broja najuticajnijih firmi.

Posle sednice Mešovitog komiteta, kojoj su prisustvovali i predstavnici ministarstava za infrastrukturu, finansije, ekonomiju i regionalni razvoj Vlade Srbije, Jeremić i drugi kopredsedavajući Komitetu, zamenik ministra trgovine Kine Điang Jaoping, potpisali su zapisnik kojim je verifikovano ono što je dogovoreno.

Leave a Reply