Tehno - Nauka

Kineske solarne kompanije na udaru rivala iz EU

Proizvođači solarnih panela iz Kine kritikovali su svoje evropske rivale, zbog podnošenja antidampinških žalbi Evropskoj uniji (EU).

Vang Guićing, potpredsednik kineske Privredne komore za uvoz i izvoz mašina i elektronskih proizvoda, rekao je da je evropskim kompanijama cilj bio da monopolizuju kinesko tržište.

„Ovoga puta, kompanije su ponaosob nezadovoljne strane u podnošenju zahteva za antidampinšku istragu. U stvari, njihov cilj, iz perspektiva tih kompanija, bio je udar na kinesku fotonaponsku industriju i zadobijanje monopolitičke pozicije.

Izvori iz kineske fotonaponske industrije, kažu da je ona doprinela otvaranju 300.000 radnih mesta u fotonaponskoj industriji Evrope. Ali, oni sada tvrde da kineske solarne kompanije prodaju svoje proizvode ispod tržišne vrednosti.

Kompanije, na čelu sa nemačkim „Solarnim svetom”, uputile su zahtev EU za istragu kineskih rivala. Evropska komisija odbila je da komentariše ovo pitanje. Ona će o tome odlučiti kada počne istraga, sledećeg meseca.

One thought on “Kineske solarne kompanije na udaru rivala iz EU

  1. Aca

    Не знам шта је овде тачно, али је чињеница да су Кинези својом лошом и јефтином робом много тога упропастили. Када би престали да је купујемо, многе ствари би се поправиле.

Leave a Reply