Tehno - Nauka

Kineski „Čang’e 3″ uspešno sleteo na Mesec i otpočeo istraživanja

Kineska istraživačka svemirska letilica “Čang’e-3” uspešno je sletela u subotu na površinu Meseca, čime je Kina postala prva zemlja koja je to učinila tokom poslednjih 37 godina.

Na kineskoj Kineskoj centralnoj televiziji (CCTV) direktno je prenošeno sletanje kosmičkog broda, a prikazane su i fotografije površine Meseca u trenutku kad je letilica dotakla tlo.

U sastavu letilice je svemirski modul i prvi kineski lunohod “Jujtu” ili “Zec od žada”, težak oko 100 kilograma, koji može da razvije brzinu od 200 metara na sat, objavljeno je iz Pekinškog svemirskog komandnog centra. Samohodni lunohod nekoliko sati po sletanju napustio je “Čang’e-3” i otpočeo je tromesečnu misiju istraživanja geološke strukture i materija na površini Meseca.

chang e3

e3

„Lansiranje “Čang’e-3″ označio je početak druge faze istraživanja tog prirodnog zemljinog satelita, koji podrazumeva izlazak letilice u mesečevu orbitu, prizemljenje na površinu i njen povratak”, rekao je jedan od inžinjera u Kosmičkom centru Sun Huisjian.

Snimak mekog sletanja

“Čange-3” je uspešno lansiran 2. decembra iz Centra za lansiranje satelita Sjičang u jugozapadnoj Kini, u okviru misije koju su prethodno sproveli još SAD i bivši Sovjetski Savez, čija je raketa poslednji put sletela na mesec 1976. godine.

Profesor Pekinškog univerziteta Džang Jivu objasnio je da za Kineze sletanje na Mesec ima posebno značenje, pošto u Kini lunarni kalendar i dalje ima veoma važnu ulogu.

Zato je i kosmička letilica “Čang’e” nazvana po imenu drevne kineske boginje Meseca, a lunohod po zecu koji je, prema kineskoj mitologiji, bio njen ljubimac.

Kina je, u okviru programa proučavanja Meseca, 2007. godine lansirala letilicu “Čang’e-1” koja je za 16 meseci sačinila trodimenzionalnu kartu mesečeve površine visoke rezolucije.

Na Mesec je Kina 2010. godine uputila drugu istraživačku letilicu radi fotografisanja oblasti u kojima bi mogao da sleti kosmički aparat. U trećoj fazi, 2017. na Mesec će biti lansirana još jedna letilica, čiji će zadatak biti dopremanje na Zemlju uzoraka mesečevog stenja.

Leave a Reply