Tehno - Nauka

Kirobo je prvi robot astronaut koji je govorio u svemiru

Robot astronaut Kirobo je postao prvi robot u istoriji koji je govorio u svemiru. Istorijske prve reči u svemiru odražavaju važnost Kirobove 18-mesečne misije: „21. avgusta 2013. robot je napravio mali korak ka svetlijoj budućnosti za sve nas.“

Kirobova svemirska misija započela je u zoru 4. avgusta kada je uspešno lansirano H-IIB lansirno vozilo br. 4 iz Tanegašima svemirskog centra u Japanu. Na vrhu lansirnog vozila nalazio se Kounotori 4, japansko teretno vozilo sa 34 cm dugim robotom. Posle šest dana u orbiti, Kounotori 4 je pomoću robotske ruke vešto dovučen iz svemira na Međunarodnu svemirsku stanicu.

kirobo

Kasnije ove godine, između novembra i decembra, JAXA-in astronaut Koichi Wakata će sa 38. ekspedicijom doći na Stanicu i postati prvi japanski astronaut koji će komandovati orbitalnom stanicom. Kada dođe na Stanicu, koja se nalazi na nekih 400 km od Zemlje, komandir Wakata će učestvovati u prvoj konverzaciji između ljudskog bića i robota u svemiru. Planirana konverzacija će se odviti u japanskom eksperimentalnom modulu nazvanom „Kibo“, što na japanskom znači „nada“.

Kirobo i njegov duplikat na zemlji, Mirata, su dva humanoidna robota za komunikaciju, razvijena u okviru „Kibo Robot“ projekta, zajedničkog projekta Dentsu Inc, istraživačkog centra za naprednu nauku i tehnologiju Univerziteta u Tokiju, kompanije Robo Garage Co, Ltd. i Toyote. Projekat takođe u velikoj meri pomaže Japanska agencija za istraživanje svemira (JAXA).

Toyota je obezbedila softver za prepoznavanje glasa. Kompanija takođe planira da iskustvo iz eksperimenata u svemiru iskoristi za unapređenje svoje „Partner Robots“ tehnologije i drugih interaktivnih tehnologija za konverzaciju.

Raspored projekta (planirani)

4. avgust 2013.robot astronaut Kirobo kreće na MSS
21. avgust 2013.Kirobo prvi put priča u svemiru
novembar-decembar 2013.komandir Wakata dolazi na MSS
novembar-decembar 2013.komandir Wakata i Kirobo obavljaju prvu konverzaciju
maj-jun 2014.komandir Wakata napušta MSS
decembar 2014. (ili kasnije)Kirobo se vraća na Zemlju

Pogledajte lansiranje i Kirobove prve reči u svemiru

Leave a Reply