Tehno - Nauka

Knjiga o Tesli

Muzej Nikole Tesle i Vulkan izdavaštvo u četvrtak 11. decembra 2014. godine u 12 časova organizuju promociji knjige dr Branimira Jovanovića o životu, delu i doktrini Nikole Tesle “Teslin čudesni svet”.

Mi živimo u vremenu tehničkih otkrića bez presedana, koja vode sve potpunijem ovladavanju silama prirode i neutralisanju vremena i prostora.

Ali ovaj razvoj, iako doprinosi našem komforu, udobnosti i sigurnosti života, ne ide u pravcu istinske kulture i prosvetljenja. Sasvim suprotno, on je destruktivan za ideale… Stvarni uzrok propasti naroda je nesposobnost čovečanstva da reši SOCIJALNE, MORALNE i DUHOVNE probleme. Sve dok je borba za egzistenciju takva da samo najprilagođeniji mogu da prežive, postoji zdrav razvoj vladavine individualizma. Kada se mehanizmi reakcija eliminišu iz individue, originalni napor i inicijativa suzbiju, a kreativne sposobnosti naruše, rasa postepeno tone u divljaštvo i nestaje. Sličan kraj preti našoj današnjoj civilizaciji. – Nikola Tesla

DR BRANIMIR JOVANOVIĆ rođen je 1955. u Beogradu, gde je završio osnovnu školu, gimnaziju i Mašinski fakultet. U Muzeju Nikole Tesle radio je od početka profesionalne karijere sve do 2001. godine, na pozicijama arhiviste i kustosa, a zatim i direktora Muzeja. Gotovo ceo istraživački i naučni rad posvetio je razumevanju ličnosti i dela Nikole Tesle. Diplomirao je na Mašinskom fakultetu u Beogradu sa temom „Teslin doprinos razvoju vazduhoplovstva“, magistrirao je 1987. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu u oblasti istorije i filozofije nauka na Teslinim mehaničkim oscilatorima, a doktorirao 1995. na matičnom Mašinskom fakultetu u Beogradu sa temom „Teslin doprinos metodologiji istraživanja u mašinstvu“. Autor je brojnih stručnih i naučnih radova, knjiga i predavanja iz oblasti istorije nauke, posebno o Teslinim doprinosima.Bio je pokretač i glavni i odgovorni urednik časopisa „Alterenergo“ za obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost, predavao održivi razvoj na Fakultetu za primenjenu ekologiju u Beogradu i poslednjih godina se bavio konsaltingom u oblasti obnovljivih energija.

Leave a Reply