Tehno - Nauka

Komarci pomažu osvajanje svemira

Jedinstveni eksperiment sa komarcima obavili su na Međunarodnoj svemirskoj stanici ruski i japanski stručnjaci.

U zajedničkom programu Space Midge („Svemirski komarac“), oni su dehidrirane larve komarca „smestili“ u otvoreni svemir, zatim ih povratili životu i izvršili genetsku analizu. Komarci su izdržali eksperimenat: osim što su preživeli, dokazali su da život van Zemlje – nije fantastika.

Lov na istinu uz pomoć ovog komarca nije bio slučajan. Komarci iz familije Chironomidae mogu duže vremena da se nalaze u stanju kriptobioze – praktično u potpunoj dehidraciji, i da se u povoljnim uslovima brzo vrate u život. U njihovom organizmu, prilikom dehidracije, voda se zamenjuje određenim molekulama, osnovanim na glukozi, koje konzervišu živo tkivo, rekao je „Glasu Rusije“ učesnik projekta, rukovodilac laboratorije „Ekstremalne sredine i adaptacija“ Instituta fundamentalne medicine i biologije Kazanskog federalnog univerziteta Oleg Gusev.

komarac

U čemu je specifičnost ovih larvi? Kriptobioza je stanje, kada organizam može potpuno da izgubi vodu i da ostane u životu. Tako da otvoreni svemir na ovaj organizam ne utiče. Osim što je ova činjenica veoma interesantna za istraživanje, ona nas upućuje na pitanje o očuvanju male potrošnje energije u živim tkivima organizma. Kao što gledamo u filmovima – anabioza, kada kosmonauti puno godina spavaju tokom leta, a zatim ustaju. Ova mala stvorenja su takvi prototipi.

Početkom februara 2014. godine svemirski brod „Sojuz“ sa komarcima Chironomidae poleteo je na Međunarodnu svemirsku stanicu. Nakon dve nedelje, japanski kosmonaut Koiti Vakata je oživeo insekte, nakvasivši ih vodom.

Istraživače je interesovalo pitanje, kako se razvijaju larve komarca u uslovima mikrogravitacije i povećanog radijacionog fona. Ispostavilo se, da su insekti u stanju da se adaptiraju uslovima otvorenog svemira. Oleg Gusev objašnjava, da to „daje nadu na njihovo korišćenje u biotehnološke svrhe u sistemima obezbeđenja životnih uslova na svemirskim brodovima budućnosti“.

A genetske promene kod komaraca nakon „izlaska“ u otvoreni svemir tek će se još proučavati: grupa „ispitanika“ je dostavljena na Zemlju radi daljih istraživanja. Prema rečima stručnjaka, kod larvi u dehidriranom stanju potpuno izostaje metabolizam, tako da se u DNK beleže samo potencijalne povrede, koje nastaju usled svemirske radijacije.

Na taj način, larve služe kao javljač radijacione opasnosti. Na primer, prilikom leta na Mars i povratka, one se mogu povratiti životu, i da se izvrši procena količine povreda DNK, koje su dobijene tokom leta, i na taj način da se da procena potencijalne opasnosti za čoveka.

Kada se radi o dalekim svemirskim letovima jedan od osnovnih problema je prilikom odsustva gravitacije – atrofija mišića i pogoršanje cirkulacije krvi kosmonauta. Komarac, uprkos svojim dimenzijama, može biti svoje vrste model čoveka: on ima kompletan sistem krvotoka i mišićni sistem, praktično kao i ljudi. To je dobar model – objekat za istraživanje.

Naučnici neće stati samo na eksperimentima sa komarcima. Sada se razrađuje naučni projekat, koji će obuhvatiti i sisare. Biće uzeti glodari familije Gliridae . Tokom hibernacije kod njih se ne beleži atrofija mišića, tako da će biti zanimljivo njihovo ponašanje u svemiru. Možda, za razliku od ljudi, ovi glodari neće imati gubitak mišićne mase. Kako ističe učesnik projekta, to će omogućiti razumevanje mogućnosti sprečavanja takvih problema kod kosmonauta ili tokom trajne sprečenosti kretanja na Zemlji.

Leave a Reply