Tehno - Nauka

Kompjuter od 1mm

Naučnici su stvorili najmanji kompjuterski sistem na svetu kako bi pomogli lečenje pacijenata koji boluju od glaukoma. Sa veličinom od samo 1 milimetra, sićušni uređaj se ugrađuje u oko pacijenta. Uprkos svojoj veličini sadrži mikroprocesor, memoriju, senzor pritiska, bateriju, solarnu ćeliju i bežični radio sa antenom koja prenosi podatke do eksternog računara.

Mini-kompjuter razvili su istraživači sa Univerziteta Michigan, a očekuje se da će postati komercijalno dostupan za nekoliko godina. Njegovi tvorci, profesori Dennis Sylvester, David Blaauw i David Wentzloff navode da njihov radio ne treba podešavanje kako bi pronašao pravu frekvenciju pomoću koje se povezuje na bežičnu mrežu eksternog računara. Mreža takvih jedinica mogla bi jednog dana učiniti da bilo koji objekt (poput ljudskih organa) postane dostupan analizi i proučavanju.

Novi sistem pokreće se svakih 15 minuta kako bi pratio stanje, a koristi u proseku 5,3 nanowatta. Kako bi se baterije napunile, zahteva 10 sati bilo kakvog svetla svaki dan, ili jedan i po sat sunčevog svetla.

Leave a Reply