Tehno - Nauka

Konceptualno vozilo Honda 3R-C

Revolucionarno Hondino konceptualno vozilo 3R-C će ostvariti svoj svetski debi u Ženevi, zajedno sa konceptualnim vozilom EV-N, kome će ovo biti evropski debi.

Konceptualni model 3R-C sa tri točka, koji predstavlja jednosed sa nultom emisijom gasova staklene bašte, baš kao i gradsko konceptualno vozilo EV-N, koriste Hondino ogromno poznavanje vozila koja pokreću elektromotori.

3R-C

Ovo revolucionarno električno vozilo sa pogonom na akumulatorske baterije i tri točka pokazuje kako bi u budućnosti moglo da izgleda minimalno gradsko prevozno sredstvo za jednu osobu. Pogonska grupa sa napajanjem iz akumulatorske baterije je postavljena nisko u šasiji sa tri točka, što daje nisko težište, a samim tim i povećanu stabilnost.

Model 3R-C poseduje providnu kupolu koja pokriva vozačko sedište dok je vozilo parkirano i ne koristi se. Kada je 3R-C u pokretu, kupola postaje vetrobran koji šiti vozača od karoserija i vrata drugih vozila.

Visoke stranice ove sigurnosne školjke pružaju povećanu bezbednost vozača, smanjujući opasnost od bočnih udara i povećavajući zaštitu od atmosferskih uticaja. Ispred vozača se nalazi prtljažni prostor koji se može zaključati, što predsavlja značajan bezbedni prostor za prtljag i druge predmete. Konstruktori 3R-C su osmislili i fleksibilni pokrivač koji prekriva torzo kako bi se smanjila izloženost atmosferskim uticajima i povećala udobnost.

Studiju modela 3R-C su izradili evropski dizajneri u Hondinom Istraživačkom i dizajnerskom centru u Milanu.

EV-N

EV-N koji je prethodno prikazan samo na Tokijskom salonu automobila, ostvariće svoj evropski debi u Ženevi.

Model EV-N predstavlja studiju električnog vozila sa pogonom na akumulatorske baterije, koja oživljava duh gradskog modela N360 iz 1967. Hondini konstruktori su u krov ovog konceptualnog automobila ugradili solarne panele Hondine originalne konstrukcije, koji omogućava dopunjavanje akumulatora dok je parkiran.

Dva Hondina električna personalna transportera U3-X su ugrađena sa unutrašnje strane svakih vrata. Konceptualni model EV-N sa dvoja vrata je opremljen litujum jonskim baterijskim pakovanjem i malim elektromotorom čija je prevashodna namena gradska vožnja.

FCX Clarity

Dva konceptualna električna vozila će biti izložena pored Hondinog serijskog modela sa vodoničnim gorivnim ćelijama, FCX Clarity. Ovaj nosilac titule „Svetski zeleni automobil“ (The World Green Car) već je dostupan korisnicima lizinga u Japanu i SAD, koji imaju prilike da se uvere u domet, performanse i praktičnost ovog jedinstvenog vozila nulte emisije štetnih gasova. Dva primerka vozila sa pogonom na vodonik su stalno stacionirana u Evropi sa ciljem dugoročnih ispitivanja.

Pored istraživačkog rada, par automobila FCX Clarity je demonstrirano na klimatskom samitu COP 15 u Kopenhagenu, kao i na Berlinskoj konferenciji o klimi. Model FCX Clarity pokazuje Hondinu trajnu opredeljenost ka vozilima sa električnim gorivnim ćelijama kao tehnologiji prevoza nulte emisije štetnih gasova.

Leave a Reply