Tehno - Nauka

„Kosmička“ veza Rusije i SAD

U vezi sa sankcijama protiv Rusije zbog stava u vezi sa Ukrajinom, SAD su obustavile sve kontakte s ruskim resorima. Međutim, na veliku žalost Vašingtona, ne za dugo. Setili su se naučne vrednosti MKS, tačnije rečeno, da astronauti mogu da stignu na orbitalnu stanicu samo pomoću ruskih brodova Sojuz.

Zato su odlučili kao „izuzetak“ da počnu pregovore s Moskvom o novim projektima na kosmičkoj stanici.

Nije to čudo…. Jedina zemlja, koja bar teoretski može da postane partner u oblasti pilotiranih letova, može da bude Kina. Međutim, ona čak ne učestvuje u projektu MKS. Teško da bi Amekrikanci hteli da menjaju uzajamnu zavisnost u odnosima s Rusijom za direktnu zavisnost od kineske tehnike.

mks

Teško da će u naredno vreme Vašington moći da obezbedi prenos robe i astronauta na stanicu. Međutim, može da se računa na privatne američke kompanije, koje već demonstriraju spremnost za rad. Poznati brod Dragon kompanije SpaceX četiri puta je preneo opremu i namirnice i vratio se na Zemlju. Svakako, moguće je da će 2017. godina NASA dobiti od privatnih kompanija rakete, uz čiju pomoć će moći da samostalno vozi kosmonaute na MKS, ali, kao pokazuje praksa, nema kosmosa bez Rusije.

Dok partneri govore o važnosti održavanja naučnih eksperimenata na MKS, sami predstavnici NASA ništa ne komentarišu. Vašington izgleda kao tigar, koji je sam sebe uterao u kavez, te razmišlja kako da iz njega izađe.

Leave a Reply