Tehno - Nauka · Zanimljivosti

Kosmički brod “Progres” spojio se sa orbitalnom stanicom

Ruski teretni kosmički brod “Progress M-65” uspešno se danas spojio sa međunarodnom orbitalnom stanicom, posle četvorodnevnog odlaganja zbog opasnosti od uragana “Ajka” koji je prošle nedelje primorao na evakuaciju osoblja Centra za uprave leta u američkoj državi Teksas, javili su ruski mediji.

Operacija u svemiru je ,tokom spajanja, kontrolisana iz odeljenja NASA u Hantsvilu, u Alabami, prenela je ruska agencija Interfaks.

Teretnjak nosi kosmičkoj posadi 2,5 tone tereta, između ostalog hranu, gorivo, vodu, aparate neophodne za rad stanice i pošiljke od porodica, navela agencija Itar-Tass.

Pored redovnih pošiljki kosmonauti Sergej Volkov, Oleg Kanonjenko i Gregori Ssamitof dobiće povećane količine voća i povrća kao i slatkiše, a grupa za psihološku podršku kosmonautima šalje nove filmove i diskove, kao i nekoliko časopisa.

Američki i ruski kosmički zvaničnici odlučili su prošlog petka da ne rizikuju i odložili su spajanje teretnog kosmičkog broda sa orbitnom stanicom koje je bilo predviđeno za 14. septembar, pošto je američka kosmička agencija NASA evakuisala svoje osoblje iz Hjustona zbog najava da se uragan “Ajk” približava.

Leave a Reply