Tehno - Nauka

Kosmički robot prvi put u istoriji sleteo na površinu jedra komete

Robot „File“ koji se otkačio od kosmičke sonde „Rozeta“ Evropske kosmičke agencije u sredu je prvi put u istoriji sleteo na površinu jedra komete Čurjumov-Gerasimenko. Direktan prenos vršen je iz sedišta EKA.

Naučnici planiraju da pomoću robota prouče hemijski sastav jedra komete.

kometa

Uređaju „Rozeta“ trebalo je preko deset godina kako bi se približio kometi. Za to vrme sonda je prešla preko 6,4 milijarde kilometara. Predviđeno je da robot „File“ radi četiri do šest meseci na površini komete.

„File“ se nije čvrsto uhvatio za površinu komete

Robot „File“ Evropske kosmičke agencije uspešno se spustio na površinu komete Čurjumov-Gerasimenko, ali se vrlo slabo pričvrstio. Harpuni kojima je aparat trebalo da se „uhvati“ za površinu, nisu funkcionisali kako treba, prenosi agencija RIA Novosti.

Trenutno stručnjaci razjašnjavaju da li je moguće da se robot ponovo čvrsto fiksira na površini komete i zašto tehnika nije funkcionisala.
U sredu je File uspešno sleteo na jedro komete Čurjumov-Gerasimenko. Sonda Rozeta, na kojoj se robot nalazio letela je prema nebeskom telu deset godina i prešla razdaljinu od preko 500 miliona kilometara.

Leave a Reply