Tehno - Nauka

Kragujevac 2012. godine dobija Naučno-tehnološki park

Potpredsednik Vlade za evropske integracije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić najavio je danas da će u razvoj Univerziteta u Kragujevcu u narednoj godini biti uloženo više od 25 miliona evra.

Đelić je, nakon što je sa gradonačelnikom Kragujevca Veroljubom Stevanovićem i rektorom Univerziteta u Kragujevcu Slobodanom Arsenijevićem potpisao Memorandum o realizaciji infrastrukturnih projekata i Protokol za projekat izgradnje Naučno-tehnološkog parka u tom gradu, istakao da će izgradnja parka početi naredne, a biti završena 2012. godine.

Resorno ministarstvo će u saradnji sa evropskim finansijskim organizacijama obezbediti sredstva koja će biti namenjena izgradnji pomenutog parka, prvog Centra za matične ćelije u Srbiji i 210 stanova za naučnike Univerziteta u Kragujevcu, precizirao je potpredsednik Vlade.

Prema njegovim rečima, u izgradnji tehnološkog parka, jednog od četiri u Srbiji, čija će površina biti 8.000 kvadratnih metara, učestvovaće i lokalna samouprava i Univerzitet u Kragujevcu.

On je ukazao na to da će grad Kragujevac obezbediti lokaciju i građevinsku dozvolu i uraditi projektnu dokumentaciju i celokupnu infrastrukturu.

Govoreći o izgradnji Centra za matične ćelije, Đelić je najavio da će ugovor sa Medicinskim fakultetom u Kragujevcu o tome biti potpisan u prvom kvartalu naredne godine.

Potpredsednik Vlade je potvrdio da će u narednoj godini za četiri fakulteta Univerziteta u Kragujevcu biti obezbeđena i dodatna finansijska pomoć od 1,43 miliona evra.

On je naveo da će ta sredstva biti namenjena Agronomskom fakultetu u Čačku, Medicinskom i Mašinskom u Kragujevcu i Mašinskom fakultetu u Kraljevu.

Đelić je danas u Privrednoj komori Kragujevca učestvovao na skupu „Korak ka ekonomiji zasnovanoj na znanju“.

On je tom prilikom potvrdio da preduzeća koja izvoze veći deo proizvoda u narednoj godini mogu da računaju na podsticaj u ukupnom iznosu od 100 miliona evra.

Reč je o kreditnim sredstvima Evropske investicione banke (EIB) za koje će država dati garancije banci, a zauzvrat uzeti u zalog akcije preduzeća koje uzima kredit zbog izvoza, objasnio je potpredsednik Vlade.

Prema njegovim rečima, onog trenutka kada proizvođač vrati dug biće skinut i zalog sa akcija preduzeća, što će srpskim preduzećima olakšati izvoz jer neće kao do sada morati da stavljaju imovinu pod hipoteku.

Potpredsednik Vlade je najavio da će naredne godine biti formiran Fond za inovacione delatnosti, koji je već opremljen i raspolaže početnim kapitalom od približno devet miliona evra.

Takođe, 23. decembra ove godine po prvi put biće dodeljena finansijska sredstva za najbolju inovaciju u iznosu od 20 miliona dinara, potvrdio je Đelić.

One thought on “Kragujevac 2012. godine dobija Naučno-tehnološki park

Leave a Reply