Hardware · Relax · Tehno - Nauka

Kuća budućnosti, a u Srbiji

Pametna kuća, inteligentna kuća, kuća budućnosti – samo su neki od komercijalnih naziva za sisteme kućne automatike koja se proteklih godina ubrzano razvijala, osvajajući globalno tržište. Na samom početku devedesetih godina prošlog veka, kućna automatika bila je privilegija samo grupe ekstravagantnih korisnika sa najvišim prihodima, kojima je upotreba najnovijih tehnoloških dostignuća u svom domu ili poslovnoj zgradi predstavljala tek stvar prestiža.

Ubrzani tehnološki razvoj inovativnog koncepta automatizacije domaćinstva doneo je ekonomski optimatizovane i za primenu maksimalno pojednostavljene sisteme, potpuno prilagođene potrebama šire grupe korisnika koja drži do životnog stila, komfora, bezbednosti i ekonomičnosti svog domaćinstva. Tako kreirana tržišna tražnja dovodi do omasovljenja proizvodnje komponenti sistema, pa kućna automatika u poslednje dve godine postaje apsolutni tržišni hit. Ovaj trend posebno je izražen kod izgradnje poslovnih objekata koji se u najrazvijenijim zemljama više ne mogu zamisliti bez integrisanog sistema centralne automatske kontrole i upravljanja kompletnim prostorom, takozvanim “building managementom“.

KR22 je daljinski upravljač koji se najčešće koristi za upravljanje iz automobila kapijom, garažnim vratima, spoljnim svetlom, svetlom u garaži  i rampom.

Zbog toga i ova grana IT industrije prelazi sve kraći put od nečega što je u početku predstavljeno kao koncept budućnosti, do standardne opreme za svaki prostor, bez koje će se teško zamisliti svakodnevni život savremenog domaćinstva ili kompanije.
Šta je zapravo kućna automatika i kakve su njene trenutne mogućnosti?

Integrisano daljinsko upravljanje i nadzor električnih aparata (rasvete, kućnih aparata, grejnih i klimatizovanih sistema, roletni i tendi, sauna i bazena, zalivnih sistema, kapija, rampi i garažnih vrata), programiranje režima rada električnih aparata za određeno vreme (minut, sat, dan, mesec, godinu, u momentu izlaska i zalaska sunca, u zavisnosti od vremenskih prilika), mogućnost simulacije prisustva stanara i kada je kuća prazna, inteligentan protivprovalni i protivpožarni sistem, integrisani sistem daljinskog video nadzora preko interneta i mobilnog telefona, dojava alarmnih pojava na mobilne uređaje – samo su neke od trenutnih mogućnosti kućne automatike. Kontrola i upravljanje automatizovanim uređajima može da se vrši preko univerzalnog daljinskog upravljača, telefonom, touch screenom i računarom, pomoću posebno razvijenih korisničkih aplikacija (active home, heme seers, i dr.).

Šta to praktično znači?

Pomoću integrisanih upravljačkih, izvrsnih, i kontrolnih modula moguće je realizovati, na primer, ovaj scenario:
Vraćate se kući sa porodicom, na primer nakon zimskog odmora provedenog u planinskom centru. Neposredno pre polaska pozvali ste svoj kućni broj telefona i na taj način automatski aktivirali grejanje, do tada isključeno zbog vašeg dvonedeljnog odsustva. Inače, za vreme vašeg odsustva, svetlo ispred ulaznih vrata u kuću uvek se uključivalo po zalasku, a gasilo po izlasku sunca. Sve vreme, u periodu od 20 h do 22 h, svetlo je gorelo u dnevnom boravku i trpezariji, a nakon 22 h uključivalo se u hodniku i na stepeništu koje vodi ka spavaćim sobama na spratu. Nakon kratkog vremena, kada bi se svetlo u hodniku ugasilo, zasvetlela bi sijalica u kupatilu (narednih 15 minuta), a posle bi se uključilo svetlo u spavaćoj sobi, koje bi ovu prostoriju osvetljavalo sledećih 20 minuta. Na ovaj način stvorili ste utisak da neko i za vreme vašeg odsustva boravi u kući. Taj utisak pojačavale bi roletne koje bi se “same od sebe” dizale i spuštale u različitim vremenskim intervalima, a za svaki slučaj iz vaše kuće povremeno bi se čuo i modul koji imitira lavež psa. Naravno, kuća bi za to vreme bila pod zaštitom inteligentnog alarmnog sistema koji, osim klasičnih funkcija senzorskog pokrivanja prostora, vrata, prozora, dojave alarmnog stanja na šest različitih telefona – ima i mogućnost programiranja različitih događaja i zvučnog monitoringa u slučaju alarmnog stanja (paljenje i gašenje svih svetala u kući, spuštanje svih roletni, itd).

Moguće je zamisliti i sledeći scenario:
Dok ste na putu, pozivate mobilnim telefonom kuću i na taj način uključujete bojler. Stižete kući i parkirate automobil u toplu garažu, prolazeći kroz kapiju i garažna vrata koja su vam se sama otvorila. Ruke su vam pune kesa i nema potrebe da sami palite svetla u predsoblju i dnevnoj sobi jer ste prethodno definisali da po vašem ulasku u kuću, svetlo u hodniku svetli pet minuta, a da se 5 sekundi po ulasku upali i svetlo u dnevnom boravku i ostavi gde odlažete stvari. U kući vas je dočekala temperatura od 25 stepeni i čim ste odložili stvari i poslali decu na spavanje, na vašem daljinskom upravljaču, pritiskom na definisani taster, aktivirate scenario gledanja kućnog bioskopa. U istom momentu sve roletne se spuštaju, postepeno se gase glavna svetla u dnevnom boravku, a pali se difuzno svetlo na zidu, koje svetli još dva minuta, dok ne počne projekcija filma. Nakon što ste odgledali film, jednim pritiskom tastera aktivirate scenario za večeru koji predviđa paljenje svetala iznad trpezarijskog stola, iznad bifea i frižidera, te uključivanje lagane muzike sa audio-uređaja. Po odlasku na spavanje uključujete samo magnetne senzore na vratima i prozorima tako da alarm ostaje aktivan i štiti od upada spolja i dok ste vi u kući.

Zapravo, sistem kućne automatike ispunjava skoro svaku vašu želju. Definišete da vam se bojler i veš-mašina automatski uključuju u jeftinijem strujnom tarifnom režimu. Ujutro, pošto poslednji izlazite iz kuće, pritiskom tastera na daljinskom upravljaču isključujete sva svetla i električne uređaje, izuzev frižidera. Dolazite na parking ispred poslovne zgrade tako što mobilnim telefonom otvarate rampu. Dok ste na poslu, preko interneta ili mobilnog telefona novije generacije povremeno posmatrate šta se dešava u vašoj kući. Posmatrate s vremena na vreme na TV-u u dnevnoj sobi vašu bebu u krevecu, smeštenom u spavaćoj sobi. Vraćate se kući i veoma ste zadovoljni što vam travnjak i vrt u dvorištu izgledaju odlično, jer se zalivni sistem za vreme letnjih vrućina redovno automatski aktivira kada god je vlažnost zemljišta nedovoljna.

Naravno, ovo su samo neki od mnogobrojnih scenarija koji zavise od potreba, želja i invetivnosti samih korisnika. Sistem se, dakako, može prilagoditi i optimizovati. Odnedavno su sistemi kućne automatike dostupni i domaćem tržištu, u varijanti koja koristi postojeće instalacije, i mogu se primeniti na već gotovim objektima, bez štemovanja zidova.

Cene su veoma povoljne, znatno niže u odnosu na one u inostranstvu, iako su u pitanju sistemi jednake funkcionalnosti. Iznos cene zavisi, naravno, od složenosti samog sistema (njegovih dimenzija i funkcionalnosti), kao i od broja obuhvaćenih uređaja kojima se upravlja. Kreće se od oko 1.000 evra za bazične sisteme, pa sve do oko 4.000 evra za veće sisteme, po stambenoj jedinici. Prosečna cena za najnaprednije sisteme, koji uljučuju ugradnju industrijskih računara PCL (Programibilnih logičkih kontrolera) sa touch screen ekranima u boji, kreće se u rasponu od 3.000 evra do oko 12.000 evra.

Više informacija o ovim sistemima potražite na sajtu domaćeg dobavljača  Ion Solution.

One thought on “Kuća budućnosti, a u Srbiji

  1. Milan

    Ovo je super ali ima i jos bitnijih stvari koje treba da nas zamene.Naravno pogotovu lepsi pol,jer one zaista obavljaju dosta toga.Za bilo kakvu podrsku o idejama obratite se na ovaj email.pozdrav

Leave a Reply