Relax · Tehno - Nauka · Zanimljivosti

Lansiran Endeavour

Američki šatl Endeavour (Indevor) uspešno je danas lansiran s kosmodroma Kejp Kanaveral (Florida) na Međunarodnu kosmičku stanicu, saopštili su prestavnici američke agencije za istraživanje kosmosa (NASA).

Glavni zadatak 16-dnevne misije šatla je dostava na MKS prve od tri komponente japanskog modula “Kibo” i kanadskog robota “Dekstra”, navela je agencija Itar Taš. Robot-ruka “Dekstra” opremljen je instrumentima i kamerama za površinske radove MKS.

U gradnju modula “Kibo”, Japanska aerokosmička agencija je uložila više od tri milijarde dolara. Prema projektu modul je opremljen za rad četiri astronauta. Sastoji se iz četiri sektora od kojih su dva namenjeni naučnim eksperimentima.

Kanadski robot je vredan 200 miliona dolara i ima zadatak da svojim aktivnostima smanji broj izlazaka kosmonauta u otvoreni kosmos, navela je agencija Itar taš.

Posadu “Endeavour“-a čine Japanac Takao Doi, i Amerikanac Garet Rejsman koji će na MKS zameniti francuskog generala Leopolda Ejarta. Francuz se na MKS nalazi od februara.

Program leta šatla obuhvata pet izlazaka u otvoreni kosmos tokom kojih će biti izvedeni različiti montažni radovi.

Lansiranje “Endeavour“-a druga je od pet planiranih misija šatla koje ove godine izvodi NASA. Naredni start obuhvata kosmičku misiju Diskaverija sredinom maja.

Leave a Reply