Tehno - Nauka

Lansirana kineska istraživačka sonda Jinghuo I

Kineska istraživačka sonda „Jinghuo I” uz rusku sondu „Fobos – grunt” jutros je u 4.16 sati po lokalnom vremenu lansirana iz kazahstanskog svemirskog centra Baikonur ka Marsu.

Plan o istraživanju Marsa je saradnički projekt kineske i ruske vlade. Glavni ciljevi istraživačke sonde „Jinghuo I” će biti ispitivanje magnetnog polja, jonosfere, kao i topografije, peščanih oluja i gravitacijskog polja na Marsu.

SAD i SSSR su 60-tih godina prošlog veka počeli istražuvanja Marsa i lansirali su više od 30 istraživačkih sondi. SAD, Rusija i Evropska svemirska agencija su izradili plan o istraživanju Marsa i pripremaju osnivanje baze na toj planeti. Japan, Italija, Kanada i druge zemlje takođe učestvuju u realizaciji ovog plana.

Direktor ruske agencije za svemirska istraživanja Vladimir Popovkin je saopštio da se sonda „Fobos – grunt”, u kojoj se nalazi i kineska istraživačka sonda „Jinghuo I”., suočila sa određenim problemom, te nije ušla u predviđenu orbitu prema planu. On je naveo da letilica nije krenula odgovarajućim kursom i nalazi se još u zemljinoj orbiti.

Leave a Reply