Tehno - Nauka

Ledolomac “Arktik” stigao do Severnog pola

17. avgusta 1977. nuklearni ledolomac „Arktik“ došao je do Severnog pola, postavši prvi brod koji je stigao do ove tačke ploveći površinom mora.

Vekovima su mnogi moreplovci pokušavali da doplove do centra polarne kape planete, svojevrsnog „vrha sveta“, ali njihovi pokušaji su bili neuspešni ili su imali tragičan ishod. Sovjetski inženjeri su shvatili da je jedina pogonska sila koja brod ledolomac može odvesti kroz led — nuklearna. Eksperimentalna plovidba novog broda na nuklearni pogon sagrađenog 1975. i nazvanog „Arktik“ postala je izvodljiva zahvaljujući prethodnim naučnim pripremama i dugogodišnjem proučavanju arktičkog ledenog pokrivača.

„Arktik“ je na svom pionirskom putovanju ka Severnom polu bio od 9. do 22. avgusta 1977. Trinaest dana je u ledom okovanom beskraju bio prepušten sam sebi i snazi svojih reaktora. Za to vreme je prešao 3830 milja prosečnom brzinom od 12,3 čvorova. Članovi posade se sećaju kako se ledolomac probijao kroz pojaseve veoma debelog i čvrstog ledenog sloja: komadi leda teški nekoliko tona i debeli više metara razbijali su se o pramac moćnog broda uz takvu tutnjavu, kao da se lomi kamen, a ne led.

Po dolasku na Severni pol, tačno na 90. stepenu severne geografske širine podignuta je zastava Sovjetskog Saveza. Pored nje je pobodena i drška sa zastave Georgija Sedova, polarnog istraživača čija ekspedicija 1912. godine nije uspela da stigne do Pola.

Svi članovi posade (oko 200 ljudi) po završetku ekspedicije su nagrađeni ordenima i medaljama. Kapetan „Arktika“ Jurij Kučijev, glavni mehaničar Oleg Pašnjin, stariji majstor za nuklearne parne instalacije Fidus Ashadulin i ministar mornarice SSSR Timofej Guženko proglašeni su herojima socijalističkog rada. Čak je i sam nuklearni ledolomac kao živo biće dobio Orden Oktobarske revolucije.

„Arktik“ je sagrađen na Baltičkom brodogradilištu u Lenjingradu (današnjem Sankt Peterburgu). Ovaj ledolomac od 75 hiljada konjskih snaga predviđen je za plovidbu kroz slojeve leda debele tri metra. On je bio prvi u seriji od šest nuklearnih brodova i po tehničkim karakteristikama bio je najveći ledolomac svog vremena: dugačak 148 metara, širok 30 metara, sa gazom od 11 metara i deplasmanom od 23.000 tona. Svaki nuklearni reaktor pokretao je po dve parne turbine, svaku sa po četiri generatora. Cela instalacija bila je smeštena u zaštićeno odeljenje u srednjem delu broda.

Ovaj jedinstveni brod je 33 godine radio bez prekida (to je 177 hiljada sati rada reaktora), godinu dana je plovio bez pristajanja u luke (od 4. maja 1999. do 4. maja 2000) i prevalio je milion milja.

Za brod se može reći da je bio doslovno „Made in USSR“: u izradi ove mašine učestovalo je preko 350 sovjetskih organizacija i preduzeća, sto naučnoistraživačkih i projektno-konstruktorskih institucija naše zemlje. Među njima su i Eksperimentalni konstruktorski biro za mašinogradnju „I. I. Afrikantov“ (konstruisanje nuklearnog reaktora OK-900), Kombinat „Majak“ (prerada nuklearnog goriva), Centralni konstruktorski biro „Ajzberg“ (izrada projekta ledolomca) i Naučnoistraživački biro za nuklearnu energiju „I. Kurčatov“.

U izgradnji je u pravom socijalističkom duhu učestvovala i buduća posada. Tako su mornari imali mogućnost da brže ovladaju novom tehnikom.

„Arktik“ ima nagnut pramac, karakterističan za ledolomce, bačvasti trup sagrađen od čvrste legure čelika, a u predelu oznake uronjenja sa obe strane bio je ojačan specijalnim slojem koji ga štiti od leda.

Zahvaljujući ovakvoj konstrukciji, trup „Arktika“ je veoma čvrst, otporan je na pritisak leda i na habanje u predelu oznake uronjenja, kao i na led izuzetne tvrdoće. Bokovi ovalnog oblika guraju brod naviše, ne dozvoljavajući komadima leda da ga smrve. Nagnuti pramac omogućava brodu da se „pridigne“ iznad leda i da ga razbija sopstvenom težinom.

Nuklearni brod „Arktik“ povučen je iz upotrebe 2008. godine. Mnogi njegovi mehanizmi, sklopovi i mašinski delovi i danas su uzor kvaliteta i služe kao rezervni delovi savremenih ledolomaca. Brod je sada usidren u pristaništu „Atomflota“ u Murmansku. Veterani flote nuklearnih ledolomaca predlažu da se „Arktik“ premesti u Sankt Peterburg i preuredi u muzej.

Leave a Reply