Relax · Tehno - Nauka

Lenovo dizajnira olimpijsku baklju

Uz dizajniranje olimpijske baklje za Olimpijadu u Pekingu koja će putovati svetom najavljujući početak Igara, Lenovo je dizajnirao i nove komponente za prenos olimpijskog plamena koji uključuju lanternu i postolja za olimpijski plamen u svim gradovima koje će da poseti olimpijski plamen

Olimpijski plamen upaljen na Olimpu u Grčkoj smešta se u lanternu kako se ne bi ugasio te se prenosi iz grada u grad na putu štafete olimpijskih bakljonoša. Nakon proslava koje će se održavati na kraju svakog dana poslednji bakljonoša upaliće olimpijski plamen na postolju.

Dizajn “Cloud of Promise“ prenesen je sa olimpijske baklje na lanternu i postolje za olimpijsku baklju. Kako se kaže u saopštenju, Dizajneri Lenova crpili su svoje nadahnuće za lanternu u tradicionalnim fenjerima koji su nekad ukrašavali zidove drevnih kineskih palata. Njena praktična konstrukcija omogućava brzo rastavljanje i čišćenje što predstavlja važan element za upaljenu svetiljku koju će biti potrebno čistiti u više navrata tokom prenosa plamena.

Uz pomoć stručnjaka sa područja istorije i antropologije, dizajnerski tim Lenova dizajnirao je postolje olimpijskog plamena na temelju drevnog koncepta „okruglog neba i ravne zemlje,” iste filozofije koja je nadahnula dizajn poznatog kineskog Nebeskog hrama.

Dok njegov oblik oponaša tradicionalno postolje za vatru iz kineskog bronzanog doba, 56 vrtložnih oblaka ugraviranih u zaobljeni pladanj, daju celokupnom postolju izrazito moderni oblik te predstavljaju najbolje želje 56 kineskih etničkih grupa. Pladanj postolja, sa četiri noge i osam lica, simbolizuje dobrodošlicu na Olimpijske igre u Pekingu prijateljima iz celoga sveta. Olimpijsko postolje visoko je 130 centimetara što simbolizuje razdoblje od 130 dana nošenja olimpijskog plamena. Sam pladanj dubok je 29 centimetara što simbolizuje 29. Olimpijske igre.

Lenovo dizajn “Cloud of Promise ” odabran je među više od 300 konkursnih radova za olimpijsku baklju za Olimpijadu u Pekingu, a bakljonoše će ga proneti širom sveta najavljujući početak Olimpijskih igara.

Od svojih početaka olimpijska baklja predstavlja istoriju i kulturu države i grada domaćina. Jedinstveni pristup Lenova olimpijskoj baklji u Pekingu objedinjuje uglađen i moderan dizajn sa kineskim istorijskim simbolima. Primarna tema umetničkog dela baklje su oblaci koji su blisko povezani sa kineskom kulturom i često se susreću u kineskoj arhitekturi, na crtežima i slikama, te na nameštaju i u pričama. (SEEbiz)

Leave a Reply