Tehno - Nauka

Ljudi na Marsu ne bi preživeli duže od 2 meseca

Hrabri volonteri spremni da u jednom pravcu putuju na Mars, kao što to predviđa holandska fondacija “Mars One“, umrli bi posle 68 dana, saopštili su danas naučnici.

Pet studenata aeronautike prestižnog Institua tehnologije Masačusetsa došlo je do tog zaključka posle analiza naučnih podataka dostupnih o projektu naseljavanja Marsa prema kojem će se snimiti uživo tv rijaliti šou.

“Prva osoba bi umrla od gušenja posle 68 dana boravka na Marsu”, navodi se u istraživanju na 35 strana analiza na osnovu grafičkih podataka i matematičkih formula resursa kiseonika, hrane i tehnologije koji su predloženi kao dovoljni za tu misiju.

U studiji se navodi da je biljkama, koje bi se gajile na crvenoj planeti, proizvodile previše kiseonika, dok još nije razvijena tehnologija za uspostavljanje ravnoteže u atmosferi Marsa.

Pored toga, doseljinici bi sve više zavisili od isporuka sa Zemlje i to bi koštalo najmanje 4,5 milijardi dolara. Ta suma bi se povećavala sa slanjem drugih ljudi.

mars

Mars One je projekat Holanđinina Basa Lansdropa s ciljem da 2024.

godine na Mars, bez mogućnosti povratka na Zemlju, pošalje prvu ekipu od četiri volontera.

Holandska fondacija je u septembru imala više od 200.000 kandidatura za projekat tv rijaliti šoua na crvenoj planeti.

Fondacija je posle ispitivanja izabrala 1.058 osoba, među kojima 586 muškaraca i 472 žene, prosečnog veka od 35 godina.

“Do 2015. godine između šest i deset ekipa sa po četiri osobe će imati pripreme za odlazak”, navela je Fondacija i dodala da će najpre poslati prvu najbolje pripremljenu ekipu koja treba na licu mesta da pronađe izvor kiseonika, vode i da počne da gaji šta će jesti.

Druga ekipa će biti poslata 2028. godine.

Ceo projekat fondacije košta više od 6 milijardi dolara s ciljem da se medijska kampanja proširi i dobije još više novca.

Leave a Reply