Hardware · Tehno - Nauka

Logitech MX Air miš

Logitech svetski lider u proizvodnji računarskih miševa, predstavio je danas Logitech MX Air Rechargeable Cordless mouse, univerzalni laserski miš koji može da se koristi na stolu ili u vazduhu. Nalik načinu na koji ljudi koriste daljinski upravljač da kontrolišu TV aparat, dok drže MX Air miš, korisnici mogu da se raskomote i opuste istovremeno upravljajući računarom i uživajući u multimedijalnim sadržajima.

Za mnoge korisnike, računar je danas mnogo više od sredstva za rad. Računar služi kao središte digitalne zabave, a korisnici zahtevaju nove načine upotrebe, uživanja u muzici, fotografijama i video sadržajima. Kako bi obezbedio besprekornu upotrebu u vazduhu, novi miš kombinuje tri važne tehnologije – Freespace kontrolu pokreta; prepoznavanje pokreta i bežičnu tehnologiju, pa korisnici mogu da prikazuju, selektuju i reprodukuju multimedijalne datoteke blagim pokretima zgloba ruke.

“MX Air donosi radikalno novi način kontrole zabavnih sadržaja na PC računaru”, izjavio je Erik Charlton, Logitech-ov direktor marketinga proizvoda iz segmenta naprednih i igračkih miševa. “Ovaj miš namenjen je svima koji slušaju muziku na računaru i smeta im da se vraćaju za svoj radni sto kako bi promenili nivo jačine zvuka ili pesmu. Dopašće se i korisnicima koji žele da prikažu fotografije sa letovanja svojim prijateljima bez potrebe da sede za svojim radnim stolom. Takođe, namenjen je i milionima korisnika koji koriste internet da pretražuju i gledaju video klipove na sajtovima kao što su YouTube ili Grouper. I na kraju, MX Air je predviđen i za ljude čiji je računar smešten u dnevnoj sobi ili imaju Media PC i koji žele da vrše navigaciju kroz svoje fajlove na način koji im najviše odgovara”.

Napredna kontrola – Freespace i komande pokretima

Freespace tehnologija kontrole pokreta je osmišljena kako bi obezbedila tačnu i osetljivu navigaciju bez ograničenja koja su nametala prethodna rešenja upravljačkih uređaja koji su se koristili u vazduhu. Patentirana tehnologija je bazirana na MEMS (microelectromechanical systems) senzorima; DSP (digital signal processing) tehnologiji i RF (radio frequency) bežičnoj tehnologiji. Ove kombinovane tehnologije omogućavaju korisnicima da drže miš u bilo kom položaju, upere ga u bilo kom smeru i uživaju u savršenoj i intuitivnoj kontroli kursora na ekranu. Pored toga, sofisticirani algoritmi prave razliku između namernih i nenamernih pokreta ruke i veoma efikasno eliminišu posledice neželjenog laganog drhtanja ruku koje su karakteristične za svakoga dok drži uređaj u vazduhu.

Komande koje se zadaju putem pokreta dodaju novi nivo sofisticiranosti MX Air mišu. Ukoliko želi da promeni jačinu reprodukcije, korisnik treba samo da pritisne “volume” taster na mišu i jednostavno pomeri ruku levo da pojača zvuk ili desno da ga stiša. Kod muzičkih aplikacija, mali kružni pokret na desno aktivira komandu za preskakanje trenutne muzičke numere, dok kruženje u levo vrši ponavljanje prethodne pesme.

Na mestu gde se nalazi tradicionalni točkić za skrolovanje, MX Air ima površinu za skrol osetljivu na dodir. Pokret prstiju duž ove površine omogućava upotrebu mehanizma za skrolovanje, koji podešava brzinu u zavisnosti od brzine pokreta prstiju. Multimedijalne funkcije kao što su ”Play/Pause”, ”Volume/Mute”, ”Back” i ”Select” su lako dostupne u vazduhu pritiskom palca na velike tastere sa narandžastim pozadinskim osvetljenjem.

Dizajniran za višestranu upotrebu

MX Air miš karakteriše izuzetan dizajn, upotpunjen uglačano-crnom, poluprovidnom površinom na vrhu i podlogom srebrne boje uz elegantan i zaobljen oblik. Pažljivo izvajan oblik obezbeđuje višestranost, omogućavajući korisnicima da ga komforno koriste kao stoni miš, sa rukom na njegovoj gornjoj površini, ili u vazduhu, prstima na donjoj strani i palcem preko tastera kojima se aktiviraju specijalne funkcije.

Punjivi MX Air miš koristi Logitech 2.4 GHz digitalnu bežičnu tehnologiju, koja omogućava domet od 10 metara, a i malena baza za punjenje je elegantno dizajnirana. Uz svoj risiver koji radi na 2.4 GHz, MX Air miš je lako povezati i koristiti bilo sa stonim ili prenosnim računarom.

Cena i dostupnost

Logitech MX Air Rechargeable Cordless Air Mouse se očekuje na tržištima Evrope i SAD početkom avgusta. Preporučena maloprodajna cena u Evropi će iznositi 149.99 EUR. Više informacija o MX Air mišu možete dobiti ukoliko posetite www.logitech.com

Leave a Reply