matematika
Tehno - Nauka

MAJ – mesec matematike

U sredu, 24. aprila, u 12 časova, u Medija centru u Beogradu, Centar za promociju nauke organizuje konferenciju za novinare na kojoj će biti predstavljen ovogodišnji program „Maja meseca matematike

Centar za promociju nauke i Matematički institut Srpske akademije nauka i umetnosti po drugi put organizuju nacionalnu naučnopopularnu manifestaciju „Maj mesec matematike“, koja traje od 29. aprila do 29. maja 2013. Nakon što je programe prošlogodišnje manifestacije videlo više od 100.000 ljudi, matematika je ponovo na ulicama i trgovima, u galerijama, salama za predavanja, školama i fakultetima.

matematika

Tim povodom, Centar za promociju nauke, u sredu, 24. aprila, u 12 časova, u Medija centru u Beogradu, Terazije 3, organizuje konferenciju za novinare na kojoj će biti predstavljen ovogodišnji program „Maja meseca matematike“.

Na konfereciji će govoriti:

Njegova ekselencija Fransoa Gzavije Denio, ambasador Republike Francuske u Beogradu

Dr Zoran Marković, direktor Matematičkog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti

Mr Aleksandra Drecun, direktorka Centra za promociju nauke

Dobrivoje Lale Erić, urednik programa „Maja meseca matematike“

„Maj mesec matematike“ je naučnopopularna manifestacija, koja se istovremeno organizuje u 20 gradova Republike Srbije. Sa njom matematika ovog proleća opisuje novi krug preko cele zemlje. Tokom mesec dana, za školsku decu, za studente, ali i za građane svih uzrasta organizuju se interaktivne izložbe, matematičke radionice, popularna predavanja, filmske projekcije i javne tribine.

U centru kruga, na velikoj izložbi u Galeriji Robne kuće Beograd, u Knez Mihailovoj ulici, posetioci mogu da vide, osete i istraže brojne nove interaktivne eksponate. Matematička izložba otkriva krugove koji povezuju matematiku sa prostorom oko nas, sa umetnošću, sa prirodom i planetom Zemljom. Specijalno mesto na ovoj atraktivnoj i edukativnoj izložbi zauzimaju geometrijska tela konstruisana po matematičkim skicama Leonarda da Vinčija.

Manifestaciju su podržali svi univerziteti iz Srbije, brojne škole, strukovna društva i nevladine organizacije, domaći i strani kulturni centri, na desetine medijskih kuća, ali i mnogi partneri i sponzori iz privrede.

Pokrovitelj manifestacije je akademik Nikola Hajdin, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti. Međunarodni pokrovitelj je slavni francuski matematičar Sedrik Vilani, poslednji dobitnik Fildsove medalje, koji povodom „Maja meseca matematike“ dolazi u Beograd i čija knjiga „Živa teorema“ izlazi iz štampe tokom manifestacije.

Leave a Reply