IT · Tehno - Nauka · Zanimljivosti

Majstori animacije iz kompanije DreamWorks demonstriraju veštinu uz pomoć HP-a

Kad je reč o uverljivom predstavljanju priča i likova, kompanija DreamWorks Animation ima crni pojas.

U filmu „Kung Fu Panda“ talentovani animatori kompanije DreamWorks prate tradiciju borilačkih veština, a HP-ova tehnologija na kojoj počiva izrada filma zaslužna je za „sledeću veliku stvar“ — živo predstavljanje nekih od najupečatljivijih scena ikada viđenih u animiranom filmu.

„Godinama smo sa HP-om sarađivali na razvijanju i primeni tehnologije koja unapređuje našu kreativnost“, rekao je Džefri Kejcenberg, direktor i osnivač kompanije DreamWorks Animation. „Uz pomoć HP-ove tehnologije, naši animatori sada stvaraju filmove kakve pre samo godinu dana jednostavno nije bilo moguće napraviti.“

Tehnologija kao podrška talentu

DreamWorks i HP su 2001. godine sklopili savez koji je napravio revoluciju u industriji animacije. HP je pomagao kompaniji DreamWorks Animation da stvara animirane filmove koji su označavali prekretnice u tom žanru, od „Šreka“ do „Pčelca Medića“. Svakim filmom kompanija DreamWorks na ekran postavlja još složeniju viziju. Više detalja kreira se za isto vreme. A sve to čini izvanredne animirane filmove.

Kad je kompanija DreamWorks odlučila da 130 kilograma teškog pandu pretvori u kung fu ratnika, nisu tražili desktop računar. Svoju ideju animatori su oživeli pomoću HP-ovih radnih stanica visokih performansi. Publika će videti najraznolikija izuzetno složena organska okruženja koja postoje jedino zahvaljujući do sada neviđenoj snazi HP-ovih radnih stanica sa višejezgarnim procesorima. Animatori su radili interaktivno sa grafičkim prikazom koji im je skoro istovremeno omogućavao da vide kako će to zaista izgledati na gotovom filmu. Mogli su da rotiraju komplikovane modele, da im menjaju oblik i izgled, i da brzo izvedu promene kojima stvaraju bolji vizuelni utisak — ne prekidajući tok kreativnosti u radu.

Slobodno korišćenje pokretne kamere naročito je važno u kung fu filmu, a HP-ova tehnologija omogućila je kompaniji DreamWorks Animation da u ovom filmu upotrebi veći broj pokretnih kamera nego ikada do sada.

Iza scene

Proces koji se naziva „rendering“ animaciji dodaje fine detalje poput kose, kože, odeće i vode. Tim procesom se modeli koje su animatori kreirali na radnim stanicama pretvaraju u dovršene slike – sa ubačenim osvetljenjem, teksturama i specijalnim efektima. HP-ova tehnologija renderuje slike i vraća ih na ocenjivanje animatorima i režiserima veoma brzo, tako da stvaralačkim procesom upravljaju umetničke, a ne tehničke odluke.

„Farma za renderovanje“ filma „Kung fu Panda“, banka serverâ sa HP blejdovima HP’s BL465c blades, izvela je sva ta složena proračunavanja. Na kraju je za ovaj film utrošeno preko 24 miliona kompjuterskih ili „render“ sati – četiri puta više nego za film „Šrek“. Retko koji drugi sistem bi mogao da izađe na kraj sa svim tim grupnim scema u kojima leti krzno, leprša perje a tkanine lelujaju.

Boja ostaje ista

Još jedan rezultat saradnje bez presedana između ovih dveju kompanija jeste HP-ov ekran DreamColour.

Osmišljen za profesionalce kojima je preciznost u baratanju bojama od suštinske važnosti, HP-ov ekran DreamColour prikazuje preko 64 puta više boja od običnih LCD monitora. Nijanse crvene, plave i zelene boje su vidno jače, crna je četiri puta tamnija, a nijanse bele se mogu podešavati. Ovo je prvi ikada proizvedeni ekran koji pruža istinske 30-bitne boje – što znači da je dostupno milijardu boja – na LCD monitoru sa LED pozadinskim osvetljenjem. To pozadinsko osvetljenje obično se koristi na malim, jeftinim LCD panelima koji koštaju mnogostruko manje od LCD monitora studijskog kvaliteta.

Zahvaljujući HP-u sada možemo – prvi put – na svakom stolu da imamo LCD monitor koji boje prikazuje potpuno verno, tako da provere boja, popravke i korekcije u više koraka postaju stvar prošlosti.

„Decenijama su se animatori mučili da dobiju precizan i dosledan prikaz boja“, rekao je Džefri Kejcenberg. „HP je zaista promenio pravila igre svojim novim ekranom, omogućivši prvi put kompaniji DreamWorks Animation potpunu vernost prikaza tokom čitavog procesa.“

Leave a Reply