Tehno - Nauka

Mars-500: eksperiment još nije okončan

Učesnicima jedinstvenog eksperimenta Mars-500 uručili su potvrde zaslužnih ispitivača kosmičke tehnike. Za 520 dana šestorica „marsonauta“ doeltela je do Crvene planete i vratila se na Zemlju.

To je bio virtuelni let, ali nešto slično još niko nikada nije radio. Eksperiment se odvijao u moskovskom Institutu medicinsko-bioloških problema.

Gledajući na osmehnuta lica posade, teško je poverovati da su ovi ljudi ovih godinu i po proveli u potpunoj izolaciji od spoljnog sveta. 3. juna 2010. godine iza njih su se zatvorila vrata modula, u kojem su marsonauti morali da žive i rade u zatvorenom prostoru, kako bi shvatili da li čovek može da izdrži putovanje na Mars.

I mada niko od učesnika nije prekinuo virtuelni let, što je predviđeno uslovima ugovora, stručnjaci su još daleko od konačnih zaključaka. Eksperiment se ovim ne završava, govori direktor Instituta za medicinsko-biološke probleme Igor Ušakov.

Nastavićemo posmatranje posade. Jer mi snosimo odgovornost za dalje posledice našeg eksperimenta. Takav dugotrajni rok izloacije još niko nije osetio na sebi, i ova posada su pioniri novog eksperimentalnog dela.

Internacionalna posada ima iza sebe više od sto eksperimenata. Kosmiči maraton je podrazumevao „let“ za Zemlje na Mars, „boravak“ na Crvenoj planeti i „povratak“ kući. Učesnici projekta su realizovali tri „izlaska“ na površinu Marsa, za vreme kojih su uzeli uslovne uzorke tla, odlomili komadiće stena, izvršili imitaciju vanredne situacije uz uslovno povređivanje jednog od članova posade, a takođe našli anomaliju – magnet u obiliku kosti životinje. A u slobodno vreme zabavljali su se ko je kako umeo. Van Jue iz Kine se bavio kaligrafijom, Italijanac Dijego Urbina se bacao na fiskulturu i ruski jezik, Francuz Roman Šarle je izučavao istoriju umetnosti. Engleski su vežbali u slobodo vreme Rus Aleksej Sitev i Suhorob Komolov. A Aleksandar Smolenski je napravio pokušaj da savlada kinesko pismo.

Očigledno, uvreda ipak nije bilo, zato što je upravo kineski učesnik projekta Mars-500, govoreći o svojim osećanjima posle leta, podvukao da su za vreme eksperimenta sva šestorica marsonauta postali članovi jedne porodice, tako su se sprijateljili i orodili. I to je jedan od važnih rezultata eksperimenta, smatra direktor projekta Mars-500, Boris Morukov.

U centru naše pažnje bio je čovek, njegov rad u uslovima koji su svojstveni interplanetarnom letu. To je autonomnost, nemogućnost popune resursa, osobenosti komunikacije. Posada je radila samostalno, sve do donošenja odgovornih odluka. Mislim da je sve što smo dobili moguće primeniti u planiranju realnog kosmičkog leta, u pravljenju kosmičke tehnike. U tom pogledu dobili smo dobar rezultat.

Ipak, po rečima stručnjaka, u zemaljskim uslovima bilo je nemoguće modelovati sve faktore koji deluju načoveka u interplanetarnom letu. Zato je planirano da se nastavi „marsovski“ eksperiment u kosmosu – na Međunarodnoj kosmičkoj stanici. Ova zamisao može a se realizuje već za tri godine.

Leave a Reply