Tehno - Nauka

Mars može da se sudari sa kometom

2014. godine naš sunčev sistem može da se liši planete Mars. U svakom slučaju u onom obliku u kojem smo na nju navikli. Prema proračunima naučnika, sredinom jeseni planeta može da se sudari sa kometom S/2013 A1 prečnika 50 kilometara. To može da dovede do najneočekivanijih posledica. Crvena planeta može da pukne. osa Marska može da se promeni, a na njegovoj površini može da se pojavi voda. Zemljani mogu da se ne brinu, umiruju naučnici, na Zemlju to nikako neće uticati.


Zemljani još nisu stigli da započnu osvajanje Marsa, a planeta se našla u opasnsoti. Naučnici su sračunali da će u oktobru 2014. godine kometa S/2013 A1 proleteti na rastojanju od 37 hiljada kilometara od površine Marsa. Poračuni se stalno peciziraju i proveravaju, ali oni se slažu u tome da je mogućnost sudara nebeskih tela vrlo velika. Ali ako su naučnici u stanju da predvide sudar, njegove posledice praktično je nemoguće izračunati. Komentariše naučni konsultant predsednika korporacije RKK Energija Viktor Sinjavski.

To će biti supervažno. Može da prepolovi planetu, da promeni osu, klimu, bilo šta! Kometa prenosi veliku količinu vodonika. Teško je prognozirati. Ako se to desi, to će izvršiti veliki uticaj na ovu planetu. To je sasvim tačno.

Sa ovom tačkom gledišta slaže se i urednik lista Aviapanorama Sergej Filipenkov. Po mišljenju eksperta, Mars će u svakom slučaju postradati od ove komete.

Za Mars kao planetu to će biti opasno. Kao prvo, tamo će se prilikom sudara desiti oslobađanje energije koja odgovara vrlo snažnoj termonuklearnoj eksploziji. Kao drugo, ako je to ledena kometa, voda koja postoji u kometi pašće na Mars. A pošto je na Marsu vrlo retka atmosfera, vod aće se odmah sublimirati, pretvoriti u led koji tamo u izvesnom procentnom odnosu već postoji. Ali najverovantije na samoj planeti će ostati ožiljci. Tamo postoji veliki kanjon dužine na stotine kilometara koji je Mars dobio od prethodnog sudara sa snažnim asteroidom, a ne kometom, zbog čega je tamo isparila čitava atmosfera.

neki naučnici su izračunali da predstojeći sudar može da se poredi sa eksplozijom 20 milijardi kilotona trotila. Ali kosmička rastojanja su tako velika da stanovnici Zemlje posledice ovog sudara najverovatnije neće osetiti. Najveća buka koja bude podignuta zbog sudara biće najverovatnije u štampi. Tako da se toga ne treba plašiti, uveren je Viktor Sinjavski.

Ne, ne. Uticaja ovih planeta na Zemlju nema. Sunce vrši uticaj, Mesec vrši što se tiče plime, drži osu, tačnije on izuzetno pozitivno utiče na stabilizaciju, konzervaciju Zemlje. A ove planete nikako ne utiču. Ne vidim nikakve osnove da to nekako utiče.

Kometu S/2013 A1 otkrio je u januaru ove godine naučnik robert Maknot. Prema proračunima ruskih astronoma, ona će proleteti na rastojanju od 105 hiljada kilometara od centra Marsa 19. otkobra 2014. godine.

Leave a Reply