Tehno - Nauka

Međunarodna saradnja značajna za razvoj nauke u Srbiji

Potpredsednik Vlade za evropske integracije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić najavio je danas da će Matematički institut Steklov Ruske akademije nauka i Matematički institut SANU, koji je partner tog instituta u Srbiji, potpisati sporazum o proširenju saradnje.

Đelić je na otvaranju II međunarodne konferencije „Geometrija, dinamika, integrabilni sistemi – GDIS 2010“ u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU) rekao da će resorno ministarstvo podržati tu ideju, i dodao da je dogovor o potpisivanju sporazuma postignut sa direktorom Steklov instituta.

On je ukazao na to da je konferencija “GDIS 2010”, koja će trajati do 13. septembra, jedan od najvećih skupova u domenu matematike u svetu.

Potpredsednik Vlade najavio je da će tokom predstojeće posete predsednika Srbije Borisa Tadića Ruskoj Federaciji biti potpisan i međudržavni sporazum u oblasti matematike, što će omogućiti unapređenje saradnje Srbije sa Ruskom akademijom nauka.

Matematika je baza čitave nauke i za Srbiju je velika sreća što ima dobru generaciju mladih matematičara koji su se plasirali na deseto mesto u svetu na nedavno održanoj olimpijadi, istakao je Đelić.

Predsednik SANU Nikola Hajdin poručio je pozdravljajući učesnike konferencije da svet danas ne može da se razvija bez najnovijih tehnologija i da je međunarodna saradnja važna za nauku u našoj zemlji.

Konferenciju, koja je okupila 60 stranih učesnika iz više od 20 zemalja i deset akademika, među kojima je i potpredsednik Ruske akademije nauka Valerij Kozlov, organizovali su Matematički institut SANU i Steklov institut Ruske akademije nauka, uz podršku Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj Vlade Srbije.

U okviru skupa otvorena je i izložba povodom 50 godina Nemačke nacionalne laboratorije DECY i desetogodišnje saradnje između Instituta za nuklearne nauke “Vinča” i te laboratorije.

Đelić je tom prilikom ocenio da je saradnja Instituta “Vinča” sa jednom od najpoznatijih svetskih institucija u oblasti fizike jedan od ključnih momenata saradnje Srbije i Nemačke.

On je podsetio na to da Srbija nastoji da ponovo postane član Evropskog centra za nuklearno istraživanje (CERN), i izrazio očekivanje da će saradnja sa nemačkom laboratorijom doprineti ostvarenju tog cilja.

Organizatori izložbe, na kojoj je predstavljeno 25 postera, naučna saradnja i zajednička istraživanja dve nacionalne laboratorije, jesu Institut za nuklearne nauke “Vinča” i Ambasada Nemačke u Srbiji.

Leave a Reply