Tehno - Nauka

Merkava Mk 4

Na početku nove rubrike, predstavljamo vam okosnicu izraelskih oklopnih snaga, osnovni teški tenk Merkava Mk 4

Merkava predstavlja osnovni borbeni tenk, i udarnu pesnicu pešadije, koji se nalazi u službi Izraelske armije (Israeli Defence Forces-IDF). Prvi model iz ove serije, Merkava Mk 1, ušao je u operativnu uporebu još 1979. godine. Proizvodnja ovog modela je nastavljena sve do 1983. godine, kada u uporebu ulazi Mk-2. Mk-2 donosi mnoga unapređenja; povećanu mobilnost, sistem za kontrolu vatre i bolji oklop, kao i interni 60 mm bacača granata. Mk-2 1990. godine zamenjuje unapređeni Mk-3.

Merkava Mk3 ulazi u operativu IDF-a početkom 1990. godine. Glavna unapređenja kod modela Mk 3 predstavljaju novi sistem vešanja, motor impresivne snage – 1200 KS i novi sistem prenosa, top veće ubojne moći, kao i novi sistem zaštite oklopa. Balistička zaštita je ostvarena specijalnim oklopnim modulima, koji se za telo tenka pričvršćuju zavrtnjima. Na ovaj način obezbeđena je laka zamenjljivost ovih modula, sa poboljšanjem anti-balističke tehnologije. U službi IDF-a nalazi se oko 1200 tenkova Merkava Mk 2 i Mk3.

MERKAVA Mk4

Serijska proizvodnja najnovijeg modela – Merkava Mk 4, za potrebe IDF, donela je tenk velike borbene upotrebne vrednosti. Novosti kod ovog modela su termalni naglavak za moćni 120mm automatski top, kao i novi kompresioni povratnik gasova, koji zajedno omogućavaju ispaljivanje municije poboljšane kinetičke energije, a tu je i novi balistički oklop. I novi top i oklop su delo domaće, izraelske vojne industrije. Pogonsku grupu čini dizel-agregat MTU V-12 od 1200 konjskih snaga koji se pravi u Izraelu po licenci američkog General Dynamics-a. U preojektima, predviđena je proizvodnja 400 komada Mk 4.

NAORUŽANJE

Glavno naoružanje tenka je 120 milimetarski top glatke, neolučene cevi, razvije od strane Israeli Military Industries. Sistem dozvoljava puniocu polu-automatski izbor željenog tipa municije. Top je zaštićen Vidco termalnom navlakom, koja obezbeđuje povećanje preciznosti, sprečavanjem uticaja efekata spoljnih vremenskih uslova, pregrevanja i šokova. Tenk standardno može da nosi do 50 granata od 120mm. Pored osnovnog topa, tu su i čak tri standardna PA mitraljeza kalibra 7,62 mm, dva se nalaze na vrhu kupole, a jedan je u osi sa glavnim topom. Za ove mitraljeze predviđeno je nošenje 10.000 metaka. Tu je i 60 milimetarski bacački sistem, koji predstavlja oruđe velikog kalibra i male brzine zrna, a sposoban je za ispaljivanje eksplozivnih i osvetljavajućih granata. Sistem bacača se može puniti i ispaljivati, direktno iz unutrašnjosti kupole. Sistem bacača granata razvila je kompanija Soltam Limited iz Haife.

ZAŠTITA

Tenk je opskrbljen Amcoram LWS-2 laserskim sistemom za upozorenje, koji uključuje detekcioni displej koji je instaliran kod komandira vozila. Kupola i telo tenka su opremljeni modularnim oklopnim sistemom koji se može menjati i na samom bojištu. Frontalni deo kupole je zaštićen dodatnim oklopom koji obezbeđuje dodatnu zaštitu protiv anti-tenkovskih raketa poslednje generacije. Zaštita sa zadnje strane kupole je ojačana metalnim lancima koji su “zategnuti” čeličnim kuglama na donjim krajevima. Ovi lanci detoniraju dolazeće kumulativne projektile pre samog udara u oklop, te na taj način sprečavaju detonaciju na površini oklopa i prodiranje kumulativnog mlaza u unutrašnjist tenka. Slično ovome, na bočnim stranama tenka nalaze se čelične ploče koje imaju istu funkciju, a brane pogonski deo.
Aktivnu zaštitu ugrađenu u tenk predstavlja i sistem za bolji pregled bojišta, odnosno intergisane CCD/ICCD video kamere koje su instalirane na različite pozicije, a obezbeđuju uvid posadi u “mrtve uglove. Četiri kamere pokrivaju kompletan periferni prostor tenka, znači 360 stepeni.

SISTEM ZA KONTROLU VATRE

Knight Mk III predstavlja najmoderniji sistem za kontrolu vatre, a proizvode ga Electro Optics Industries (EL-OP) i Elbit. Sistem je integrisan sa kontrolom kupole i kontrolom topa, a omogućava nišanjenje i gađanje pokretnih ciljeva, i to u pokretu (vožnji). Pozicija nišandžije je opremljena sistemom termalne vizije i TV visoke definicije, koji su stabilisani po dve ose. Laserski daljinomer i tragač ciljeva su integrisani u nišandžijski displej. Elbit-ov sistem za automatsko praćenje ciljeva obezbeđuje automatsko pronalaženje ciljeva korišćenjem slike koja se preuzima sa dnevnih/noćnih kamera.
Komandirska pozicija je takođe opremljena displejem koji može biti u optičkoj relaciji sa displejem nišandžije.

Leave a Reply