Tehno - Nauka

Mesec pruža neslućene mogućnosti

Glavni rukovodilac Analitičkog centra Ruske kosmičke agencije Genadij Rajkunov u intervjuu za časopis „Vojno-industrijski kompleks“ (VPK) govori o budućnosti kosmičke industrije, neekonomičnosti Međunarodne kosmičke stanice (MKS), potrebi za stalnom bazom na Mesecu, perspektivama leta na Mars i istraživanju tamne materije.

VPK: G. Rajkunov, koji su glavni pravci razvoja ove industrijske granePre svega, kako će se razvijati pilotirana kosmonautika? 

Genadij Rajkunov: Odnos prema pilotiranim kosmičkim sistemima danas je dosta složen. Uzmimo kao primer Međunarodnu kosmičku stanicu (MKS). Mogućnosti njenog programa već su u znatnoj meri iscrpljene. Nema smisla trošiti toliko novca za tako veliku konstrukciju i redovno dostavljati na MKS gorivo i druge komponente od životne važnosti, utoliko pre što mnogi precizni eksperimenti ionako ne mogu da se vrše na MKS.

Kosmonautika se dalje može razvijati u stupnjevima. Prvi stupanj će umesto stalnog podrazumevati periodično čovekovo prisustvo. Na drugom stupnju će umesto kompleksnih konstrukcija poput međunarodne kosmičke stanice postati aktuelni mnogi specijalizovani kosmički uređaji koji će se konstruisati posebno za svaki pojedačni zadatak ili naučni eksperiment.

 

MKS je veštački objekat čiji boravak u kosmosu zahteva potrošnju goriva. Sa druge strane, Mesec je prirodni objekat koji se već nalazi u zemljinoj orbiti. Njegova ogromna površina pruža čoveku neslućene mogućnosti istraživanja.

 

Mi ne nameravamo da ponavljamo ono što su Amerikanci uradili 60-ih godina. Mesec se može koristiti kao međunarodna kosmička stanica. Ako se na njemu razmesti mnoštvo naučnih uređaja, pomoću njih se mogu započeti  istraživanja koja na MKS nisu moguća.

 

VPK: Naučnike celog sveta pored planetologije izuzetno zanimaju i fundamentalna istraživanja takvih pojava kao što su tamna materija i tamna energija. Da li se u Centralnom naučnoistraživačkom institutu mašinogradnje vrše naučna ispitivanja ovih pojava?

 

G.R.: Naravno. Na primer, prema jednoj od hipoteza, tamne materije ima svuda, pa i u prostoru oko Zemlje. Akademija nauka, Ministarstvo prosvete i nauke i Roskosmos zajedno sa naučnicima iz Italije sprovode eksperiment „RIM-PAMELA“ čiji je cilj otkrivanje čestica tamne materije. Za sada čestice nisu otkrivene.

 

VPK: Na kakvim kosmičkim brodovima će se realizovati ambiciozni planovi osvajanja  prostora oko Sunca i letovi na druge planete? 

G.R.: Kada se govori o kosmičkim brodovima budućnosti, treba imati u vidu da ni postojeća tehnika još nije za odbacivanje. Domaće i strane kompanije koje se bave razvojem i projektovanjem raketno-kosmičke tehnike smatraju da su klasični raketni motori na tečno gorivo sasvim pogodni za međuplanetarne letove. Pa ipak, već danas treba misliti na budućnost. Savremena istraživanja tiču se novih tipova motora, pre sveganuklearnih elektroreaktivnih ili elektroraketnih motora koji mogu biti plazmeni i jonski. Za sada nema gotovih modela za daleke kosmičke letove. Sve je još u fazi izrade.

Sastavni deo buduće kosmonautike je i proizvodnja novih konstrukcionih i zaštitnih materijala koji će biti laki i čvrsti. Ako bi kosmički brod za ekspediciju na Mars bio napravljen od klasičnih materijala, on bi morao da ima masu od 550 do 1000 tona.  Zato je pored proizvodnje novih motora suštinski važna i proizvodnja novih materijala, koji će smanjiti masu budućih kosmičkih brodova.

 

VPK: Vratimo se iz dalekog u bliži kosmosDa li se radi na perspektivnim pilotiranim kosmičkim brodovima koji će moći da zamene  Sojuze’I kakve nove satelite možemo očekivati u bliskoj budućnosti? 

 

G.R.: Na tome se svakako radi. Raketno-kosmička korporacija ‘Energija’ sada konstruiše perspektivni pilotirani transportni kosmički brod. Što se tiče budućih satelita, oni će morati da rešavaju nekoliko zadataka istovremeno. Zato će biti mnogo složeniji. Modularna arhitektura i lakše otklanjanje kvarova pružaju suštinski nove mogućnosti za servisiranje kosmičke aparature. U orbitu se mogu poslati stanice za tehničko servisiranje novog tipa na kojima će se nalaziti moduli ZIP i neophodni uređaji za dijagnostiku.

 

VPK: A kako napreduje dalji razvoj višekratnih kosmičkih brodova? Nekada je u SSSR-u realizovan program ‘Energija – Buran’, a u SADSpejs  Šatl’. Da li se sada radi na nekim sličnim projektima? 

 

G.R.: Svakako. Takvi zadaci se rešavaju, između ostalog i na kosmodromu Vostočni [na ruskom Dalekom Istoku]. Višekratni raketno-kosmički sistemi su jedna varijanta daljeg razvoja kosmonautike, mada bi se takvi sistemi donekle morali razlikovati od šatlova. Po mom mišljenju, šatlovi su bili ekonomski neisplativi, jer su pripreme za start iziskivale velike troškove, kao i sama proizvodnja kosmičkog broda. (izvor: VPK)

One thought on “Mesec pruža neslućene mogućnosti

  1. Aca

    Није материја тамна него њихови мозгови. Исте приче причају већ више деценија и нигде се нису макли. Само својим страховито огромним спаљивањем горива уништавају озонски омотач Земље.

Leave a Reply