Tehno - Nauka

Mi-26 – uspon i pad

Predstavljamo vam najveći helikopter na svetu Mi-26, koji je sada u centru medijskih izveštaja zahvaljujući tragediji koja se desila u Čečeniji

K ao što ste sigurno čuli, pre nekoliko dana desila se tragična nesreća u pobunjenoj Ruskoj repubici Čečeniji, gde je padu helikoptera Mi-26 stradalo preko stotinu ruskih oficira i vojnika. Za sada se pouzdano ne zna uzrok pada, ali nagađanja idu od toga da je helikopter bio preopterećen, do toga da je oboren protiv-avionskom raketom od strane čečenskih pobunjenika. Ruska Pravda u najnovijim izveštajima prenosi da su pronađene “crne kutije”, ali i da su usled požara pretpele neznatna oštećenja. Analiza i pregled zapisa iz crnih kutija će sigurno nešto više doprineti rasvetljenju ovog tragičnog događaja.

Do tada, u opticaju su razne špekulacije; prva se odnosi da to da je uzrok pada preopterećenost helikoptera koji inače može da nosi između 70 i 80 vojnika pod punom ratnom opremom, a njih je tokom tragičnog leta bilo preko 120. Druga špekulacija vodi do čečenskih pobunjenika, naime, oni su odmah nakon pada helikoptera preuzeli odgovornost za njegovo obaranje i to samo sat i po nakon tragedije, preko sopstvenog web sajta. Jedan od njihovih lidera je preko moskovskog radija “Moskovski eho” izjavio da je “helikopter oboren sa dve rakete na području grada Khankala“. Ovu verziju potrepljuju brojne izjave očevidaca, koji su pre trenutka pada helikoptera videli u vazduhu mlazni trag rakete. Sa druge strane, vladina istražna komisija komisija veruje da je do pada helikopera najverovatnije došlo usled tehničke neispravnosti na helikopteru.

Ostavićemo rešavanje ove misterije nadležnima, a mi ćemo se vratiti na upoznavanje helikoptera Mi-26 i njegovih mogućnosti.

Osnovne karakteristike

Tehnički podaci
Težina praznog helik.
28.600 kg
Max poletna težina
56.000 kg
Maksimalna brzina (hotiz. let)
295 km/h
Prečnik rotora
32 m
Dužina
33,8 m
Širina
8,2 m
Prečnik repnog rotora
7,6 m
Dimenzije kargo prostora
D 12m / V 2,9-3,2m / Š 3,3 m
Dolet
800 km/natovaren 475-800 km
Maksimalna visina leta
4600 m
Maksimalna nosivost
spoljna/unutrašnja – 20 tona

Teški transportni helikopter Mi-26 (NATO oznaka HALO), najteži i najmoćniji helikopter na svetu, je dizajniran za prevoženje velikih tereta koji mogu da teže i preko 20 tona. Nastao je kao rezultat specifikacija, sa početka 70-tih godina, za dizajniranje transportnog helikoptera čija masa (preznog helikop. bez goriva) ne sme da pređe polovinu maksimalne poletne mase. Takođe, trebo bi da bude podesan za prevoženje teških konstrukcija, kao što su elementi mostova, stubovi dalekovoda i slično. Prvi prototip je poleteo još 14.12.1977. godine. Kombinacija velikog kapaciteta prevoza i velike krstareće brzine učinili su ovaj helikopter ekonomski veoma efikasnim.

Utovar tereta u helikopter ide preko kargo rampe koja se nalazi u repu helikoptera. Sama teretna kabina je opskrbljena sa dva električna podizač (lifta), koji mogu da podignu i u kabinu rasporede do 5 tona tereta odjednom. Glavni dizajner i proizvođač ovog helikoptera je moskovski konzorcijum Mil, koja inače proizvodi i druge helikoptere različitih namena. Kod nas je svakako najpoznatiji njihov srednje teški helikopter Mi-8, koji je u masovnoj upotrebi u Vojsci Jugoslavije. Mil je asocijacija dve kompanije, Rostov i Kazan.

Pogonska grupa

Mi-26 je prvi helikopter koji ima glavni rotor sa čak osam krakova, koji je montiran iznad središnjeg grebena koji se nalazi između dva motora. Dva turbo-fenska motora tipa “Progres D -136” instalirana su iznda pilotske kabine, gde se vide i dva velika uvodnika vazduha (izduvnici su nalaze sa strane središnjeg grebena). Telo helikoptera je vrlo slično kakvom autobusu, najviše nalik na poznati Mi-8, a oslonjeno je na stajni trap tipa tricikl, prednja noga stajnog trapa je ispod pilotske kabine, a zadnje dve su ispod utovarnog dela. Rep je dugačak, konusnog oblika na čijem kraju je nalazi zadnji rotor sa 5 krakova, postavljen na desnoj strani repa.

Verzije i namena vazduhoplova

Mi-26 se proizvodi u više verzija, za različite namene. Vojna verzija nosi oznaku A (HALO) i po pravilu nije naoružana. Mi-26 je toliko moćna mašina da se po mogućnosti može porediti sa američkim transportnim avionom C-130 Hercules. Dužina dijagonale na koju se oslanja stajni trap je promenljiva, a pogonjena je hidraulikom i može se podešavati u zavisnosti od tereta koji treba da se prevozi. Rep je tako dizajniran da se može ukloniti i na taj način dopustiti nesmetan prilaz zadnjim vratima i utovarnoj rampi. Odeljak za teret je takođe opskrblje i sa dva vitla, nosivosti po 2.5 tona svako, koja mogu da “uvlače” terete (vozila) duž tovarne kabine. Dno kabine je obloženo i kotrljajućim ležajevima (rolerima), tako da se vrlo ako može manipulisati teretima unutar kabine. HALo je opskrblje i sa internim TV sistemom za nadgledanje utovarne rampe i samog procesa utovara. Da napomenemo i to da je Mi-26 sposoban da leti i sa samo jednim motorom uslučaju gibitka snage sa jednog od dva motora. U koliko dođe do neispravnosti na jednom motoru, izlazna snaga drugog motora se automatski povećava kako bi se omogućio dalji ne smetan let.

Avionika helikoptera uključuje sistem za upozorenje o osvetljavanju radarom, integrisan elektronski navigacioni sistem, meteorološki radar i autopilot sistem koji radi danju/noću u svim vremenski uslovima.

U vojnoj upotrebi Mi-26 može da prenosi teret u više varijanti:

  • oko 80 vojnika sa opremom
  • a 2 BRDM-a izviđačka vozila ili 2 BMD-a
  • 1 BMP (borbeno vozilo pešadije)
  • 1 BTR-60/70/80 (oklopno vozilo)
  • 1 MT-LB

I na kraju, da kažemo da posadu helikoptera 5 članova, 2 pilota, 1 navigator, 1 mehaničar (flight -inženjer) i 1 utovarivač. Ostale tehničke podatke pogledajte u tabeli.

Leave a Reply