Tehno - Nauka

Milnerova nagrada – ustanovljena ruska verzija Nobelove nagrade

Najveću u istoriji godišnju naučnu nagradu u oblasti fundamentalne fizike utvrdio je ruski investitor Jurij Milner. Nova nagrada za fizičare skoro je tri puta veća od Nobelove i u ekspertskim krugovima već je proglašena prestižnijom.

Osnovna razlika Milnerove nagrade u odnosu na Nobelovu čak nije njena visina, već to što se Nobelova nagrada dodeljuje samo za rezultate koji su naišli na eksperimentalnu potvrdu. Ponekad oni moraju da se čekaju decenijama. Milner je ubeđen da su otkrića savremene fizike dostojna pažnje čak ako nisu potvrđena eksperimentom. Jer čak nezagivan rezultat može mnogo čemu da nauči ljude, koji rade u oblasti fundamentalnih istraživanja, objašnjava investitor.

Nagrada će se dodeljivati u dve kategorije: Fundamentalna fizika za značajna dostignuća u oblasti naučnih istraživanja i Novi horzonti. Ona će se dodeljivati perspektivnim mladim fizičarima, rekao je u intervjuu za Glas Rusije predstavnik dobrotvornog Fonda Jurija Milnera Leonid Solovjov.

Visina nagrade Fundamentalna fizka iznosi 3 miliona američkih dolara, a nagrada Novi horizonti fizike – 100 hiljada dolara. Prvi dobitnici nagrade su 9 naučnika fizičara. Toje od devet prvih dobitnika nagrade su predtavnici ruske fizičke škole.

Dobitnike nagrade za 2012. je odredio sam Milner. To su naučnici koji rade u vodećim naučnim centrima SAD, Francuske i Indije. Nadalje, kako se očekuje, kandidovanje će se vršiti otvoreno preko specijalnog veb-sajta. A nagradu će od naredne godine dodeljivati komsija od dobitnika prethodnih godina, istakao je Leonid Solovjov.

Svih devet prvih nagrađenih pristalo je da uđe u sastav komisije za odabir, koja će nadalje donositi odluku o dodeli novih nagrada. Takođe svi budući doitnici nagrade će biti pozvani da uđu u sastav ove komisije. Osim toga, svako od 9 nagrađenih će biti pozvan da održi jedno javno predavanje godišnje na teme fundamentalne fizike, što treba da doprinese daljoj popularizaciji fundamentalne fizike.

Nagrada se finansira od ličnih sredstava Jruiaj Milnera, koji je nekada i sam bio naučnik. 1985. godine on je završio fizički fakultet Moskovskog državnog univerziteta u struci teorijska fizika i upisao je postdiplomske studije, radaio u jednom od instutita Akademije nauka. Ali 1990. godine je odabrao biznis. Počeo je da se bavi razradom i popularizacijom internet-projekata na ruskom tržištu. Upravo Internet je biznismenu doneo osnovno bogatstvo, koje je list Forb ocenio na milijardu dolara.

Biznismen ne isključuje da vremenom nagrada može da dobije druge donatore. Ubeđen sam da najbolji predstavnici fundamentalne nauke ne treba da zarađuju manje nego trejderi na berzi, govori Jurij Milner.

Leave a Reply