Tehno - Nauka

Ministar za nauku i tehnološki razvoj u poseti Vašingtonu

Tokom zvanične posete Vašingtonu, potpredsednik Vlade i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić sastao se sa američkim zvaničnicima u domenu nauke i tehnologije. Tema sastanaka bila je dogovaranje konkretnih aktivnosti u okviru bilateralnog Sporazuma o naučnoj i tehnološkoj saradnji između Republike Srbije i SAD koji je potpisan u aprilu ove godine.

Đelić je započeo razgovore sa predstavnicima Nacionalne fondacije za nauku SAD i sa predstavnicima USAID o podršci zajedničke inicijative za finansiranje bilateralnih naučnih projekata. Ova inicijativa biće predstavljena na prvim Srpsko-američkim danima nauke koji će biti organizovani u Beogradu od 10 jula iduće godine. Ovaj datum, koji je i datum rođenja Nikole Tesle, čuvenog srpsko-amričkog naučnika, proglašen je za Dan nauke u Srbiji. Uskoro će biti upućena inicijativa Unesku da se ovaj dan proglasi i svetskim danom nauke.

Srpski naučnici koji rade u inostranstvu su, kao što je to Tesla bio pre mnogo godina, živi most između dve naučne zajednice i predstavljaju značajan potencijal u razvoju buduće saradnje. Procenjuje se da se više od polovine srpskih naučnika u dijaspori nalazi u SAD a mnogi od njih rade u najprestižnijim američkim naučnim institucijama.

Događaju u Beogradu prisostvovaće i predstavnici Akademije nauka SAD. Predstednik Akademije, Ralf Ciceron, sastao se sa Đelićem i razgovorao o ulozi Akademije u formiranju međunarodnih inicijativa Nacionalne fondacije za nauku SAD i USAID. Prof. Ciceron je pohvalio značajan napredak srpske nauke u proteklih pet godina što je dovelo do trostruko većeg broja međunarodno priznatih naučnih publikacija koje dolaze iz Srbije. Ovaj porast u broju i kvalitetu publikacija je i razlog zašto je Tomson Rojters objavio članak u kome je Srbija nazvana „svetskom naučnom zvezdom u usponu”. Prof. Ciceron je dodao da ne postoji adekvatna zamena za strast i entuzijazam naučnika i da zato treba pronaći one timove u Srbiji I SAD koji pokazuju najviše interesovanja za međusobnu saradnju i fokusirati podršku na njih.

Delegacija Republike Srbije sastala se i sa predstavnicima Američke asocijacije za unapređenje nauke, koja je najpoznatija po izdavanju časopisa „Science”. Ovo međunarodno naučno udruženje će organizovati skup u Vašingtonu gde će strateška opredeljenja Srbije u domenu nauke i potencijal naučne zajednice biti predstavljeni različitim američkim institucijama u ovom domenu.

Projekti u oblasti energetike, energetske efikasnosti i klimatskih promena predstavljeni su na sastanku sa prof. Vilijamom Brinkmanom, zamenikom američkom sekretara za energetiku u čijoj nadležnosti je podrška naučnim projektima u ovoj oblasti. Istraživači u Srbiji su, još od vremena Milutina Milankovića, poznati po odličnim rezultatima u oblasti modelovanja klimatskih promena i njihovi modeli se koriste širom sveta. Ovo je samo jedna od oblasti koja će biti poslata američkom Sekretarijatu za energetiku u okviru spiska potencijalnih projekta za saradnju.

Leave a Reply