Tehno - Nauka

Ministarstvo za nauku nastavlja da podržava razvoj astronomije

Potpredsednik Vlade za evropske integracije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić izjavio je danas na ceremoniji zatvaranja Međunarodne godine astronomije da će resorno ministarstvo u ovoj godini nastaviti da podržava razvoj astronomije.

Božidar Đelić je tom prilikom naveo da je jedna od važnijih tema za naše astronome učlanjenje u evropsku astronomsku asocijaciju.

On je najavio da će Vlada uskoro usvojiti Strategiju razvoja nauke u kojoj će biti definisani prioriteti, kao i da će početi novi ciklus finansiranja naučno-istraživačkih projekata u 2010. godini.

Prema njegovim rečima, ovu godinu će obeležiti velika ulaganja u infrastrukturu nauke i tehnologije, za šta će biti izdvojeno 200 miliona evra, od kojih će šest miliona dobiti Istraživačka stanica Petnica.

Đelić je dodao da je resorno ministarstvo za realizaciju projekata promocije i popularizacije astronomije izdvojilo 2,9 miliona dinara, kao i da je za obeležavanje Međunarodne godine astronomije, uz pomoć nacionalnih koordinatora, obezbedilo donaciju 100 teleskopa.

Zajedno smo radili na tome da Srbija dobije donaciju od 100 teleskopa koji se sada nalaze na granici i biće uskoro ocarinjeni. Oni će biti podeljeni pre svega manjim školama i sredinama u Srbiji koje ih nemaju, ukazao je on.

Đelić je na svečanosti predstavnicima Osnovne škole “Dr Jovan Cvijić” iz Zrenjanina i Gimnazije iz Priboja uručio po jedan teleskop.

Nagrade su dobile i Gimnazija iz Paraćina, Kruševca i Prva beogradska gimnazija.

Na svečanom zatvaranju Međunarodne godine astronomije istaknuto je da je od početka njenog obeležavanja 9. februara 2009. godine do danas realizovano ukupno 11 projekata – predavanja, astronomskih kampova i kurseva kroz koje je popularizovana astronomija među decom i mladima.

Neki od realizovanih projekata su 100 sati astronomije, Galileoskop, Kosmički dnevnik, Kapija univerzuma, Ona je astronom, Svest o tamnom nebu, Astronomsko nasleđe i Univerzum viđen očima zemlje.

Na svečanosti su volonterima Međunarodne godine astronomije, predstavnicima angažovanih institucija i pojedincima dodeljena priznanja za doprinos popularizaciji astronomije.

Međunarodna godina astronomije 2009. obeležava 400-godišnjicu prvog astronomskog posmatranja Galilea Galileja pomoću teleskopa.

To je svetska proslava astronomije i njenog doprinosa društvu i kulturi, sa naglaskom na obrazovanju, javnom angažovanju i uključivanju mladih ljudi u događaje na nacionalnom, regionalnom i svetskom nivou tokom čitave prošle godine.

Leave a Reply