Hardware · Tehno - Nauka

Mio DigiWalker H610

Iz beogradskog RRC-a stigao nam je veoma zanimljiv hibridni uređaj koji “u malom pakovanju” jedinstveno kombinuje funcionalnost portabl GPS uređaja i multimedijalnog plejera. U veoma bogatom paketu sa uređajem dobijate AC adapter sa svim vrstama priključaka, USB kabl, kožnu futrolu, držač koji se pričvršćuje na vetrobran u vozilima, trake za nošenje uređaja oko ruke i oko vrata, auto-punjač, 2 dodatna stilizovana kućišta i odlične slušalice sa daljinskim kontrolama.

Ovaj hibridni navigacioni sistem sa zabavnom komponentom i njegov kompaktni dizajn čine ga idealanim za nošenje u pokretu, ali ga čine i manje idealnim za upotrebu u automobilu jer su unos i očitavanje informacija otežani. U stvari, uređaj je idealan za recimo bicikliste, motocikliste i šetače u prirod. Mio H610 poseduje kvalitetni touchscreen ekran dijagonale 2.7″ sa pozadinskim LED osvetljenjem, na kojem komotno možete gledati film u rezoluciji 320×240 piksela.Mio H610

Grafički interfejs implementiran na uređaju je jesan i jednsotavan, a ekranski prikaz teksta i fotki izuzetno oštar i svetao. Ipak u svetlijim okruženjima poput automobilske kabin, zbog odsjaja često je teže očitati informaciju o recimo direkciji zadatog kretanja, ali je to nadomešćuje glasovnim komandama koje se izdaju na hrvatskom jeziku (srpski sa za sada nije podržan).

Za interakciju sa uređajem koristi se isključivo ekran osetljiv na dodir, a pored ekrana tu su samo još dugme za uključivanje-isključivanje uređaja, prekidal za zaključavanje ekrana kako ga ne biste slučajno aktivirali kada ga nosite u džepu i malo “M” dugme za brz povratak na glavni meni. Tu su još ležište za SD kartice i Reset dugme, mini-USB priključak i 3,5 mm priljučak za slušalice koje dolaze u paketu.

Mio H610 opremljen je sa 20-kanalnim SiRFstarIII GPS prijemnikom i dolazi preinstaliranim MiMap V3 mapama koje pokrivaju većinu evropskog kontinenta, alu ovom paketu koji smo dobili nema mapa Srbije koja posebno može da se doda. Kao i kod većine navigacionih sistema možete uneti adresu destinacije, proizvoljnu tačku na mapi, POI (point of interest) , te prepustiti uređaju da proračuna najbržu, najkraću i najekonomičniju rutu, sa mogućnošću biranja izbegavanja pojedinih putena i kontrolnih tački. Tu je i bogata POI baza podataka koja vam nudi glavne atrakcije koje su najbliže mestu na kome se trenutno nalazite, koje su raspoređene u više kategorija (bioskopi, restorani, stanice…). Mape su dostupne u 2D i 3D modu sa sa mogućnosšu pregleda u dnevnim i noćnim uslovima.

Pored navigatora, u Travel Kit meniju, tu je i digitalni kompas i komplementarna aplikacija WorldMate travel (konverter valuta, kontakti, svetsko vreme, vremenska prognoza i sl.) sa trogodišnjom pretplatom na usluge koje nudi ovaj servis.

U funkciji zabave, Mio je opremljen sa muzičkim i video playerom i pregledačem fotki. H610 podržava MP3, MPEG4, JPG, i BMP fajl formate, a plejer podržava equalizer funkciju, ponovljeno i slučajno biranje numera. I konačno Mio poseduje i 4 zabavne igre koje će vam sigurno prekratiti vreme u trenucima dokolice: Fireball, Gem, Plumbin i Flux.

Za otprilike 3 minute potrebno je uređaju od startovanja do određivanja lokacije putem satelita, a kalkulacije ruta su brze i jasne. Iznenadio nas je i kvalitet zvuka koji pruža plejer koji je na visokom nivou sa nešto nižim basovima koji se mogu korigovati kroz equalizer. Generalno, Mio H610 je idealan saputnik na putovanjima u nepoznatim gradova, jer će vam uvek ukazati gde se tačno nalazite, šta ima od znamenitosti u blizini i kojim budem najbrže stići do izabranog odredišta.

U video-zapisu koji smo napravili u redakciji možete videti deo funkcionalnosti ovog uređaja:

Leave a Reply