Internet · Tehno - Nauka

Mir zaronio u dubine Interneta

Za nekoliko sekundi preneti se na Bajkal i svojim očima videti podvodni svet najneobičnijeg jezera planete može saki korisnik Interneta. Videoarhiv dubinske ekspedicije batiskafa Mir pojavio se na sajtu http://fssob.rutube.ru/.

Sada se završava već treća sezona ove jedinstene epopeje. Ekspedicija je započela 2008. godine i stalno izaziva veliko interesovanje u čitavom svetu. Svake godine batiskafi na desetine puta spuštaju se na dno jezera kako bi razotkrili njegove tajne. Sva dešavanja za vreme spuštanja snimaju se na kameru. I već je sakupljena ogromna količina zanimljivog materijala, zahvaljujući aparaturi postavljenoj na batiskafima Mir, kaže zamenik direktora Fonda za pomoć očuvanju jezera Bajkal Ina Krilova.

U svakom uređaju postoje dve unutrašnje i dve spoljašnje videokamere. One snimaju u različitim formatima. Radi dodatnog osvetljenja na velikoj dubini u uređajima su postavljeni specijalni jaki reflektori. Šta više, nivo aparature se menjao u svakoj ekspediciji. Ove godine je postavljena nova viseća oprema, i piloti batiskafa Mir sakupljaju informacije za nas. A fond za pomoć očuvanju jezera Bajkal sistematizuje dobijene materijale.

Prvi spotovi koji su se pojavili na Internetu, posvećeni su nedavnom učešću u dubokovodnim spuštanjima filmskog režisera Džejmsa Kamerona. On je na Bajkalu obeležio svoj rođendan, i moguće, snimaće ovde nastavak filma Avatar. Siže postavljen na sajtu se tako  i naziva: Avatar se spušta na dno Bajkala. Videvši ga, shvataš zašto je američkog doajena kimenatografije tako zainteresovala ova idjea: priroda Bajkala je neponovljiva i zagonetna, ovde može da se odvija radnja njegovog fantastičnog filma.

Postoje među predstavljenim video materijalima i dramatični – na primer, udar batiskafa Mir o dno jezera. Prateći kameru, nehotice se nerviraš i spoznaješ koliko je opasan rad posade batiskafa.

Pretpostavlja se, kako saopštava Fond, da će na resurs Mir biti postepeno postavljeni svi najupečatljiviji projekti iz videoarhiva ekspedicije, između ostalog nepoznati širokoj javnosti, nastavlja Ina Krilova.

Samo u prošloj godini viseći video uređaj snimio je oko 250 sati samo iz jednog ugla. Najzanimljiviji momenti će biti predstavljeni na našem sajtu i na stranici, koja se naziva Mir, na resursu kao što je rutjub. Najveće interesovanje, primećuje Irina Krilova, naravno izazivaju stanovnici Bajkala, onaj dubinski život koji mami istraživače. Naravno, poklanjaćemo pažnju i onim značajnim ličnostima koje su učestvovale u ekspediciji. To su naučnici svetskog glasa, kao i znamenitosti kao što su Džejms Kameron, Andrej Makarevič i Vladimir Putin.

Kako je saopštila predstavnik fonda, vreme na Bajkalu se krajem leta kvari, zato će finalna spuštanja Mira biti izvedena 30. avgusta u južnom delu jezera. (GL)

Leave a Reply