Tehno - Nauka

Misija Mars-500 se bliži kraju

MARS-500 je naziv eksperimenta i zemaljskog modula u kojem se simuliraju uslovi leta sa ljudskom posadom do Marsa. Eksperiment se sporovodi na Institutu biomedicinskih problema Ruske Akademije nauka. Eksperiment se se zove MARS 500 jer po planu sam let do Marsa bi trebalo da traje 250 dana,a povratak bi trajao oko 240 dana. Ostatak vremena bi kosmonauti proveli u orbiti oko Marsa i na površini planete

Mars-500“, veliki eksperiment imitacije pilotiranog leta na Crvenu planetu se završava. Njegovi učesnici su „doputovali“ u Zemljinu orbitu i spremaju se za „sletanje“. Samo nešto više od dve nedelje ostaje do „iskrcavanja“ marsonauta na Zemlju. I naravno, oni jedva čekaju da napuste hermetični modul na teritoriji moskovskog Instituta za medicinsko-biološke probleme (IMPB), gde su živeli i radili dugih petsto dana. Posada ima putnu groznicu, ali se rad ne prekida, rekao je  odgovorni izvršilac projekta Aleksandar Suvorov.

Još uvek traje program istraživanja, zato što su mnogi stručnjaci zainteresovani za one krajnje tačke, koje po njihovom mišljenju mogu dati informacije o najvećim promenama. Ujedno, imajući u vidu prethodne rezultate iz mnogih istraživanja, sad imamo tako stabilno stanje ravnoteže do kojeg su učesnici u eksperimentu došli usled dugotrajnog boravka

Eksperiment „Mars-500“ započet je 3. juna 2010. godine. Međunarodnu posadu predvodi Rus Aleksej Sitjov. Lekarsku dužnost obavlja Suhrob Kamolov iz Rusije. Jedno od tri istraživačka mesta takođe pripada učesniku iz Rusije Aleksandru Smolejevskom. Francuz Roman Šarle ispunjava obaveze aviotehničara „marsoleta“, a Italijan Diego Urbina i Kinez Van Jue bave se naučnim radom na dužnosti istraživača.

„Kosmički“ maraton je podeljen na tri etape – „preletanje“ sa Zemlje na Mars, „boravak“ na Crvenoj planeti i „povratak“ kući. Učesnici u projektu obavili su tri „izlaska“ na površinu marsa za vreme kojih su uzeli uslovne uzorke tla, ovalili su komade stene, obavili su imitaciju vanredne situacije s uslovnom povredom jednog od članova posade, a takođe su naši anomaliju – magnet u obliku životinjske kosti.

Iza njih je preko sto eksperimenata u pet pravaca – pishofiziološka, klinička, laboratorijska, sanitarno-higijenska i tehnološka istraživanja. Između ostalog, za vreme virtuelnog leta s vremena na vreme je analizirana atmosfera u modulu: koji mikrobi i u kom roku su se pojavili u vazduhu. Ispostavilo se da se svi mikrobiološki pokazatelji uklapaju u postojeće norme za zatvorene prostore i beleže se, na primer, u MKS. Zdravlje učesnika u programu, kako psihičko, tako ni fizički, takođe ne izaziva bojazan naučnika, iako je su se u njihovom stanju zapažale izmene, kaže Aleksandar Suvorov.

Fizička radna sposobnost naših članova posade kolebala se i bilo je odstupanja. Trenutno je posada u dosta dobrom stanju. I to je postignuto zahvaljujući sistemu treninga, koji je stvoren u Rusiji i isproban u našem eksperimentu.
Najteži je put do kuće – skupio se umor, dosadila je monotonija. Međutim, izolacija u zatvorenom prostoru nije glavna teškoća programa „Mars-500“, smatra Aleksandar Suvorov.

Nisu imali direktnu vezu sa Zemljom, za razliku od kosmonauta, koji lete u orbiti. Veza je postojala, ali odložena. Zato su prilikom donošenja odluka, naročito u hitnim slučajevima morali da se oslanjaju samo na sebe. Autonomnost je predstavljala svojstvo po kojem se ovaj eksperiment razlikovao od svih drugih.
Istina, sad kad je brod-modul „doputovao“ u Zemljinu orbitu imitacije kašnjenja signala su prekinute. I šestorica marsonauta već uveliko komuniciraju preko video veze sa svojim rođacima, prijateljima i stručnjacima IMPB. Nije mnogo ostalo do susreta na Zemlji – 4. novembra 2011. godine vrata modula će se otvoriti i jedinstveni eksperiment „Mars-500“ će biti završen.

Leave a Reply