Relax · Tehno - Nauka · Zanimljivosti

Moždani impulsi pokreću mehaničku ruku

Naučnici u Sjedinjenim Američkim Državama razvijaju tehnologiju koja omogućava, za sada, majmunu da samo mišlju kontroliše vestačku ruku

Na video snimcima kojima se vizuelno dokumentuje istraživanje vidi se majmun kako mehaničkom rukom dohvata poslasticu signalizirajući mislima potrebne pokrete. Ruke su majmunu sprečene da ih koristi, ali on ipak kontroliše pokrete veštačke ruke kojom hvata i ustima prinosi omiljeni slatkiš. U stanju je da natrag vrati «protezu» da bi polizao prste mehaničke ruke.

Snimak sa testa

Da bi omogućili takve pokrete, naučnici sa univerziteta u Pittsburgh-u ugradili su stotine tanjušnih elektroda u deo moždane kore koji kontroliše motoriku majmuna. Žičanim putem moždani impulsi bivaju prenošeni od glave majmuna do jednog kompjutera povezanog sa vestačkom rukom. Kada majmun svojom mišlju «kaže» mehaničkoj ruci da se pomakne ona to i uradi.

Šta je osnovna svrha takvih eksperimenata?

Doktor, neurolog Andrew Schvartz kaže:
«Na taj način saznajemo mnogo više o funkcionisanju mozga i ubrzano se krećemo prema tački na kojoj ćemo imati neka zaista upotrebljivog saznanja o pulsiranju mozga.»

Prema uverenju doktora Schwartza veliku korist od istraživanja mogu imati paralizovani pacijenti, osobe sa povredama kičmene moždine ili neurološkim poremećajima. I istraživači sa univerziteta Duke vrše slična istraživanja. Zahvaljujući signalima koje je, takođe, slao jedan majmun robotu na pokretnoj traci, robot je prešao nekoliko hiljada kilometara.

O značaju istraživanje ove vrste govori i doktor Lloyd Hey, specijalista za pacijente-kvadriplegičare. «Mislim da su istraživanja izuzetno važna jer se njima pokazuje i dokazuje kako misao može biti upotrebljena da koristi…. da pokreće neku vrstu spoljne naprave. Kada je reč o kvadriplegičarima, čak i veoma mali napredak u njihovoj sposobnosti da kontrolišu deo spoljnog okruženja može biti od ogromnog značaja

Istraživači koji rade na istraživanjima te vrste veruju da tehnologija koja sada omogućava majmunu da samo mišlju pokrene određenu aparaturu može za nekoliko godina biti prilagođena tako da je mogu koristiti i ljudi.

Leave a Reply