Tehno - Nauka

Na čijoj strani se borila nauka u Prvom svetskom ratu?

Povodom stogodišnjice početka Prvog svetskog rata, Centar za promociju nauke u četvrtak, 18. septembra u 19 časova, u velikoj Sali SKC-a, organizuje CPN tribinu „Nauka i Veliki rat

Uz stogodišnjicu Prvog svetskog rata, Centar za promociju nauke osvetljava ovaj sukob na drugi način, iz ugla nauke. U Velikoj sali Studenskog kulturnog centra u Beogradu, u četvrtak, 18. septembra, u 19 časova, na prvoj CPN tribini ove jeseni o nauci u Velikom ratu razgovaraju istoričar Danilo Šarenac, istoričar oružja Milić J. Milićević, hemičar Luka Mihajlović i novinar Muharem Bazdulj. Moderator tribine je Slobodan Bubnjević. Ulaz je slobodan.

U trenutku kad Gavrilo Princip na obali Miljacke u Sarajevu ispaljuje hice na austrijskog prestolonaslednika, a svet tone u najkrvaviji sukob koji je do tada viđen, u Berlinu se osniva Kajzer Vilhelm institut čiji će prvi direktor biti Albert Ajnštajn. Iste godine, Ernest Raderford zaključuje da atomsko jezgro čine protoni, matematičari istražuju Rimanovu hipotezu, a belgijski lekar Albert Hustin obavlja prvu uspešnu transfuziju krvi. I dok se belgijska kampanja pretvara u višegodišnji rovovski rat kolonijalnih sila, do tada neviđeni pakao u kome milioni ljudi umiru od bombi i hemijskih otrova, naučnici po prvi put postaju presudno oruđe za postizanje vojnih ciljeva.

Koliko je nauka uticala na stravične posledice ovog globalnog sukoba? A koliko je rat doprineo nauci? Da li se nauka XX veka razvila zahvaljujući ratovima?

CPN tribina: NAUKA I VELIKI RAT
Velika sala Studentskog kulturnog centra, Beograd
Četvrtak, 18. septembar 2014, 19 časova

Učesnici:
Danilo Šarenac, Institut za savremenu istoriju, Beograd
Milić J. Milićević, Istorijski institut, Beograd
Luka Mihajlović, Hemijski fakultet Univerziteta u Beogradu
Muharem Bazdulj, novinar nedeljnika Vreme

Moderator:
Slobodan Bubnjević, Centar za promociju nauke

Leave a Reply