Relax · Tehno - Nauka · Zanimljivosti

Na Marsu otkriven led

Američki kosmički aparat “Feniks”, koji se nalazi u misiji istraživanja Marsa, otkrio je na površini Crvene planete led i snimljenu fotografiju s beličastim česticama poslao Zemlji.

Predstavnici Nacionalne američke agencije za istraživanje kosmosa (NASA) izjavili su da je svetlucava materija vidljiva u kotlini Crvene planete skoro otopljena.

Specijalsti ne isključuju mogućnost da je to pre svega bila zamrznuta voda koja je isparila.Međutim, moguće je da otkrivena bela supstanca nije led nego zalihe soli.

Od ranije dobijenih uzoraka tla Marsa, koje je robot sakupljao oko sebe, nije bilo nikakvih tragova zamrznute vode, ističu naučnici, navodi ruski elektronski sajt “Vesti”. Misija “Feniksa” počela je 26. maja ove godine. Njen cilj je da potvrdi hipotezu da ispod površine Marsa ima leda.Tokom 90-dnevne misije aparat će pokušati da to otkrije. Pretpostavlja se da na kapama Marsa, odmah ispod površine, ima vodenog leda koji se s vremena na vreme otapa stvarajući u vodenoj sredini povoljne uslove za mikroorganizme.

“Feniks” ima zadatak da potvrdi ili dematuje tu hipotezu. Drugi zadatak misije američkog robota je otkrivanje tragova starih hemijskih jedinjena koji bi žiteljima Zemlje otkrili da li je bilo života na Marsu. Pored toga sonda će izučiti atmosferu Marsa i izvesti meterološka posmatranja.

Leave a Reply