nasa-solarna-jedrilica
Tehno - Nauka

Na sajmu Intersolar predstavljene tehnologije za čuvanje energije

Reč je o baterijama za vlasnike kuća, ali i velika preduzeća, koji na taj način mogu da koriste sopstvenu solarnu energiju i tokom noći.

Na evropskom sajmu za solarnu tehnologiju u Minhenu koji je završen u petak (21.6.) u fokusu posetilaca bili su sistemi za skladištenje sunčeve energije. Više od 70 izlagača predstavilo je svoje sisteme za pohranjivanje, trostruko više nego 2012. Stručnjaci očekuju da će baterije koje se koriste za skladištenje energije tokom godina postati jeftinije. Institut za istraživanje tržišta IHS prognozira da će 2017. globalni godišnji promet sistema za čuvanje solarne energije iznositi 10 milijardi dolara, ili oko 7,5 milijardi evra.

nasa-solarna-jedrilica

Veliko tržište za solarne akumulatore

Na sajmu u Minhenu je bio primetan širok spektar baterija za skladištenje energije. Reč je o baterijama za vlasnike kuća, ali i velika preduzeća, koji na taj način mogu da koriste sopstvenu, povoljnu solarnu energiju i tokom noći, ali i o akumulatorima svih veličina, za nekoliko LED lampi, ili neku bolnicu u seoskim područjima bez struje.

Matijas Feter sa Instituta Fraunhofer za solarne energetske sisteme podrobno prati razvoj troškova različitih baterija. Trenutno je, prema njegovoj proceni, najjeftinija olovna baterija, između ostalog opstala je i kao klasična akumulatorska baterija za automobile. On smatra da skladištenje kilovat-sata tom baterijom “košta najmanje 15 centi – većina drugih sistema baterija je skuplja.” Istraživač je uveren da će zahvaljujući daljim inovacijama i masovnom tržištu narednih godina opasti cene. Za 2020. Feter smatra da će 10 centi biti realna cena.

Sunčeva svetlost umesto kerozina

Oko dve milijarde ljudi živi bez električne energije. Mlada preduzeća za ciljnu grupu baš imaju te ljude i to veliko tržište. Firma Fosera iz južne Nemačke je jedna od njih. Fosera prodaje mali solarni modul u kombinaciji sa malim akumulatorom i veoma energetski efikasnom LED rasvetom. U ponudi imaju i vrlo efikasne radio-uređaje i LED televizore.

Filozofija mladog preduzeća jeste da što je moguće povoljnije prodaje energetske usluge. S obzirom na krajnju efikasnost uređaja koji minimalno troše struju, neophodan je samo mali akumulator za pohranjivanje i mali modul – sve to snižava troškove sistema, a istovremeno povećava prihode od prodaje. Visoki troškovi kerozin lampi za svetlo, brzo su amortizovani kupovinom najmanjeg modula za skladištenje i rasvetu, koji košta oko 70 evra.

Svetsko tržište za skladištenje energije brzo će rasti narednih godina – i to ne samo zahvaljujući solarnoj energiji. Jeftini, dugotrajni i laki uređaji za čuvanje energije biće neophodni i za mobilne telefone, laptopove i električnu mobilnost. Pre svega će u budućnosti biti važne litijum-jonske baterije, koje se ugrađuju i u električne bicikle.

Leave a Reply