direkcija
Tehno - Nauka

Nacionalna referentna laboratorija počela sa radom

9. marta 2015. godine svečano je puštena u rad Direkcija za nacionalne referentne laboratorije.

U periodu od 2004. do 2014. godine, Evropska unija je za adaptaciju i izgradnju objekta, opremanje i u obuku osoblja u kompleksu Direkcije uložila blizu 8 miliona evra (7,880,735 evra).

Vrednost laboratorijske opreme koja se sada nalazi u Direkciji i koju je donirala Evropska unija je 1,450,262 evra, a Republika Srbijaje u 2014. godini uložila oko 40 miliona dinara za kompletiranje opreme fitosanitarne i semenske laboratorije, dok su u ovoj godini obezbeđena dodatna sredstvaiz budžeta Republike Srbije za nabavku nedostajuće  opreme laboratorije za ispitivanje mleka.

direkcija

Kako bi se omogućio efikasan rad industrije i ujedno zaštitila zemlja od unošenja najrazličitijih zaraznih bolesti i biljnih štetočina, potrebno je pored ostalih delova zvanične kontrole, obezbediti i sistem nezavisne i pouzdane laboratorijske kontrole.

Zaštita zdravlja potrošača, obezbeđivanje stanovništva kvalitetnom i zdravstveno bezbednom hranom i stvaranje ambijenta za profitabilnu i jeftinu proizvodnju dovoljne količine hrane, namenjene su ne samo domaćem tržištu već i za plasiranje na druga tržišta, a to je među osnovnim ciljevima razvoja Republike Srbije.

Ovakve laboratorije predstavljaju, ne samo podršku zvaničnoj kontroli, već i potencijal za dalji naučno istraživački rad u oblasti poljoprivrede, bezbednosti hrane i zaštite zdravlja potrošača a takođe, obezbeđuju i najviši nivo pouzdanosti laboratorijskih ispitivanja i u skladu su sa harmonizacijom propisa sa EU a stručnost uposlenog kadra rešena je uz pomoć Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Instituta za zaštitu bilja i životnu sredinu, što je dokaz odlične saradnje između ministarstava Vlade RS.

Ministar Verbić istakao je da u istraživačkim laboratorijama u Srbiji zaposleno 13. 000 radnika koji su spremni da vredno rade i brzo uče. Tom prilikom zahvalio se svima na pozitivnom primeru saradnje naučnoistraživačke institucije i države koji treba slediti.

Pored ministarake poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežane Bogosavljević Bošković, koja je zvanično otvorila laboratoriju, prisutnima su se obratili i Jadranka Joksimović, ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije, i Majkl Devenport, šef Delegacije EU u Republici Srbiji.

Leave a Reply