Tehno - Nauka

Najbolja tehnološka inovacija u Srbiji

Finalnim takmičenjem, koje je 21. decembra održano u Studiju 9 RTS-a u Košutnjaku, zavšeno je osmo po redu Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji

Prema ocenama žirija i recenzenata, titulu najbolje tehnološke inovacije u Srbiji osvojio je tim Brašnjari sa inovacijom “Brašno od tikve golice” u sastavu, Branislav Panić, Jasna Mastilović, Milan Panić, Bojana Kusovac i Goran Dmitrović.

U žiriju finala Takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju bili su dr Žarko Obradović, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, dr Jasmin Komić, ministar nauke i tehnologije Republike Srpske, Verica Kalanović, ministarka regionalnog razvoja, Vidosava Džagić, potpredsednica PKS, profesor Dejan Ilić, doktor fizičke hemije, naučnik, manadžer i inovator i dr Vladan Batanović, direktor Instituta Mihajlo Pupin iz Beograda.

Na bodove koje je žiri dodelio timovima dodavani su bodovi recenzenata tako da je konačan poredak u finalu:

 

  • Prvo mesto, sa 33 boda, osvojio je tim Brašnjari iz Novog Sada sa inovacijom “Brašno od tikve golice,
  • Drugo mesto, sa 24 boda, osvojio je tim Armadillo iz Niša, sa inovacijom „Taster za industrijsku primenu izradjen u PCB tehnologiji“,
  • Treće mesto, sa 21 bodom, osvojio je tim Gajbari iz Šida, sa inovacijom “Eko gajbica”,
  • Četvrto mesto, sa 18 bodova, osvojio je tim Magma iz Velike Plane, sa inovacijom “Pumpa visokog vakuuma”,
  • Peto mesto, sa 12 bodova, osvojio je tim Contra Ignis iz Čačka, sa inovacijom “Contra ignis gel” i
  • Šesto mesto, sa 12 bodova, osvojio je tim Hemluck iz Kraljeva, sa inovacijom “Gašenje (lokalizovanje) katastrofalnih požara naročito šumskih”.

 

Podršku timovima tokom finala pružali su predstavnici Univerziteta i lokalnih samouprava. U studiju su bili prisutni i predstavnici Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada i Organizacionog tima Takmičenja, Privredne Komore Srbije, Zavoda za intelektualnu svojinu, Ministarstva nauke i tehnologije Republike Srpske kao i polufinalisti ovogodišnjeg takmičenja i predstavnici dosadašnjih pobednika. Specijalan gost finala bio je Antonije Pušić, za koga se malo zna, da se osim muzikom, aktivno bavi i inovacijama.

Leave a Reply